Χωρίς συμφωνία αλλά με αισιοδοξία η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Χωρίς συμφωνία αλλά με αισιοδοξία η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Ελλάδα/Κόσμος11 Απριλίου 2016

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η ολονύχτια διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σημαντική πρόοδος στα φορολογικά ζητήματα. Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι  «σχεδόν συμφωνήσαμε στα φορολογικά, μένουν να ρυθμιστεί να ένα δύο θέματα αλλά είναι μικρά». Ξεκαθάρισε επίσης ότι το υπουργείο δεν συζητά τον δεδομένο μείωσης του αφορολόγητου στα 8.180 ευρώ που ζητούν οι δανειστές «δεν συζητάμε καμμιά μείωση του αφορολόγητου» είπε ο υπουργός οικονομικών.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα "κόκκινα δάνεια" αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «'Έχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποχώρησε γύρω στις 3 το πρωί αφήνοντας να φανεί ότι θα υπάρξει και νέος γύρος για το θέμα εντός της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση, πηγή του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι το διακυβευμα στην παρούσα φάση είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό πακέτο μέτρων με ΕΕ και ΔΝΤ σε ότι αφορά την απόδοση των μέτρων θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ ότι φτάνει τα 5,4 δις ευρώ. Έτσι θα υπάρχει συμφωνία στις 22 Απριλίου συμφωνία ότι η Ελλάδα μπορεί με τα μέτρα που έχει συμφωνήσει. Μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%ρου ΑΕΠ ως το 2018ολοκληρωμοντας την αξιολόγηση.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Σε σχέση με την απόδοση των μέτρων είναι σημαντικά χαμηλότερα. Σε σχέση με αυτές της Αθήνας. Τόνισε πάντως ότι το ταμείο μπορεί να μπει στο πρόγραμμα όταν θα δοθεί λύση για το χρέος.

Το Bloomberg επικαλείται, επίσης, σημείωμα του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έγραψε ότι «η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ θα πρέπει πραγματικά να τα κάνουν θάλασσα για να στραβώσουν τα πράγματα αυτή τη φορά».

Ακόμη, το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν κέρδη λόγω των προσδοκιών για συμφωνία.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος