Μαξίμου κατά ΔΝΤ: Έπεσαν έξω σε όλες τις προβλέψεις

Μαξίμου κατά ΔΝΤ: Έπεσαν έξω σε όλες τις προβλέψεις

Ελλάδα/Κόσμος8 Απριλίου 2016

«Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία» τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, ενώ για άλλη μια φορά εξαπολύουν επίθεση κατά του ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριστικά ". Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης! Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του".

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα και πως αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Ως προς αυτά επισημαίνουν το θετικό ξεπέρασμα προβλέψεων για βασικά οικονομικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα για την ύφεση, που το 2015 αποδείχτηκε, όπως τονίζουν, οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. "Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ' αυτήν αναλυτές", λένε.

Επίσης, σημειώνουν ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3% για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%. Υπενθυμίζουν ότι αυτές δεν είναι οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ και πως όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης.

 

Ως προς αυτό παραθέτουν τα παρακάτω συγκριτικά στοιχεία:

 

Έτος /Πρόβλεψη ΔΝΤ /Πραγματικότητα

2010      -4,0% / -5%

2011       -2,6% / -7,1%

2012        +1,1% / -6,6%

2013       +2,1% / -3,3%

2015         -2,3%  /-0,2%

Ομοίως, επισημαίνουν τις λάθος εκτιμήσεις που κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήψη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.

Κατόπιν αυτών, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 - 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις, ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε, ενώ από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος