Μέρκελ: Παραμονή του ΔΝΤ και γρήγορη αξιολόγηση

Μέρκελ: Παραμονή του ΔΝΤ και γρήγορη αξιολόγηση

Ελλάδα/Κόσμος6 Απριλίου 2016

Την πάγια βούλησή της για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε η Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή της συνάντηση στο Βερολινο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία και του Πολ Τόμσεν, από την πλευρά του Ταμείου.

Κληθείσα, από την FAZ, να σχολιάσει την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο, σχετικά με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι πολύ χαμηλότερα από τον στόχο των 15 δισ. ευρώ, η κυρία Μέρκελ βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στα ελληνικά ζητήματα.

Όπως είπε, κατά τη σημερινή συνάντησή της με την επικεφαλής του ΔΝΤ, έγινε μόνο μία αναφορά στην Ελλάδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η γερμανική θέση είναι να συμμετέχει το ΔΝΤ σε μία συμφωνία… Θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων», τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε επίσης στην πάγια -αρνητική- θέση του Βερολίνου για το κούρεμα χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εντός της ευρωζώνης: «Δεν είναι απαίτηση της ομοσπονδιακής (γερμανικής) κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα, αλλά κατά την άποψή μας αυτό δεν είναι νομικά δυνατό στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι ανακούφισης της Ελλάδας από το βάρος του χρέους, που θα μπορούσαν να εξεταστούν -όπως π.χ. η παράταση στην αποπληρωμή του.

 

Λαγκάρντ: Αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην Ελλάδα

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».

«Σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, ώστε να ευημερεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Το ραντεβού των δύο πλευρών θεωρήθηκε ευρέως ως καθοριστικό για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και τις αποκαλύψεις Wikileaks αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος