Αποκαλύψεις Wikileaks: Επισήμως «ουδέν σχόλιο»

Αποκαλύψεις Wikileaks: Επισήμως «ουδέν σχόλιο»

Ελλάδα/Κόσμος5 Απριλίου 2016

Παρόλο που επισήμως το ΔΝΤ και η Κομισιόν «δεν σχολιάζουν διαρροές», στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της Άνγκελα Μερκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστιν Λαγκάρντ - στο πλαίσιο της ετήσιας πρόσκλησης της Καγκελαρίας σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς - το παρόν θα δώσει και ο Πολ Τόμσεν μετά τις αποκαλύψεις των Wilkileaks για τον υπονομευτικό ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ζήτησε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, να σχολιάσει τις συνομιλίες που διέρρευσαν μέσω του WikiLeaks.

Προτού απαντήσει ο κ. Γέγκερ, τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, και με αυστηρό ύφος ανέφερε ότι «δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε προϊόντα υποκλοπών και διαρροών του WikiLeaks».

Στη συνέχεια ο Μάρτιν Γέγκερ είπε ότι «για εμάς δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους, την ώρα μάλιστα που δίνουμε μάχη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Απλά για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν».

Σημείωσε, επίσης, ότι το Βερολίνο δεν μεταβάλλει τις θέσεις του, δεν συζητά θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και επιμένει πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν την παρούσα στιγμή- είναι αισιόδοξος πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα επέλθει συμφωνία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Με τον ίδιο τρόπο, της υποβάθμισης των «παράνομων» διαρροών, αντέδρασε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς προσπάθησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει το ενδιαφέρον για το θέμα στο ελάχιστο. «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές» είπε κοφτά, αποθαρρύνοντας έτσι κάθε ενδεχόμενη ενοχλητική ερώτηση.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που θέλει η Επιτροπή είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς και όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων. Η Επιτροπή εργάζεται για να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά η συμφωνία του Αυγούστου, βασισμένη σε μια δίκαιη αξιολόγηση με στόχο να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε σταθερά δημόσια οικονομικά και να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση».

Σε ερώτηση εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς περιορίστηκε στην απάντηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος