Euroworking σήμερα, ενόψει αξιολόγησης από Δευτέρα

Euroworking σήμερα, ενόψει αξιολόγησης από Δευτέρα

Ελλάδα/Κόσμος1 Απριλίου 2016

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, κατά την οποία αναμένεται αφενός να γίνει εκτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας των διαπραγματεύσεων, αφετέρου να υπάρξει ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση μέχρι το 2018 για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.

Υπενθυμίζεται ότι -όπως ανέφερε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης- τα μέτρα αυτά αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ (ή το 3% του ΑΕΠ), εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ο στόχος μίας συμφωνίας έως τα  μέσα του Απριλίου με δεδομένο το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Euroworking Group αναμένεται να είναι οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι θα βρεθούν αργότερα στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, δήλωσε σήμερα ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, στα δημοσιονομικά μέτρα και στους δημοσιονομικούς στόχους, αρκέστηκε να σημειώσει ότι η Κομισιόν επιθυμεί η συμφωνία του Αυγούστου «να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, βασισμένη σε μια δίκαιη αξιολόγηση».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του Αυγούστου» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.

Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, εκτίμησε ότι η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος θα κλείσει σύντομα, στέλνοντας θετικά μηνύματα στις αγορές.

“Ελπίζω ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα. Αυτό είναι δυνατόν και είναι και απαραίτητο, καθώς θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και θα έχει απτές συνέπειες στη χαλάρωση των ποσοτικών ελέγχων.”

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου -που έδωσε στο τέλος της διήμερης επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Ελλάδα-, ο Γκουαλτιέρι σημείωσε ότι «η εντύπωση που αποκομίσαμε μετά τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ότι οι διαφορές γεφυρώνονται και δεν δικαιολογούνται περαιτέρω καθυστερήσεις».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος και υπάρχει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ εξέφρασε ότι ο ίδιος έχει εντυπωσιαστεί  από την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να ακολουθήσει έναν ισορροπημένο δρόμο μεταξύ της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη συζήτηση ο Γκουαλτιέρι έθεσε και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, «στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του χρέους».

Μιλώντας, μάλιστα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γκουαλτιέρι ανέφερε ότι το καλό σενάριο είναι να περιλαμβάνεται στο πακέτο της αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δρομολογήσει αποφάσεις της ΕΚΤ, με προοπτική τη γρήγορη επανένταξη της Ελλάδας στις αγορές, αρχής γενομένης από την εισαγωγή των waivers και την άρση των περιορισμών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τονίσει ότι «μια έγκαιρη συμφωνία για το χρέος ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα», κατά την επαφή που είχε με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος