Βουλή: Όλοι εναντίον όλων

Βουλή: Όλοι εναντίον όλων

Ελλάδα/Κόσμος30 Μαρτίου 2016

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης η συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά. Ο πρωθυπουργός  προανήγγειλε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ αλλά και για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με την εταιρεία Siemens. Υπογράμμισε  ότι με ένα νομοσχέδιο θα αρθούν οι «κατάφωρα αντισυνταγματικές» παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

«Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Τα έργα και οι ημέρες σας δεν θα παραδοθούν στη λήθη. Έχετε θράσος να μιλάτε εσείς για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη;», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Διαφθορά και τη Δικαιοσύνη. Για 13 παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη κατήγγειλε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας- Εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες τους. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η εξεταστική επιτροπή θα έχει βγάλει πόρισμα μέχρι τον Μάϊο, ξεκαθαρίζοντας ότι για την κυβέρνηση η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα άρει τις κατάφωρα αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην δικαιοσύνη και ειδικότερα τις 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκλογές  κατηγορώντας τη κυβέρνηση για ανικανότητα. Σιωπή στις προκλήσεις του πρωθυπουργού περί εμπλοκής στελεχών του κόμματος του σε υποθέσεις διαφθοράς και σε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

Υπέρ της πρότασης  του πρωθυπουργού για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, τάχθηκε η Φώφη Γεννηματά. Αναρωτήθηκε παράλληλα γιατί η κυβέρνηση δεν τολμά να πει «ναι» στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ  για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια από το 2000 και μετά.

Κάθε φορά που τα κόμματα των μνημονίων ένιωθαν την λαϊκή πίεση και αγανάκτηση, και συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανασύρονταν από τα συρτάρια η διαπλοκή υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης  Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι η αιτία της διαφθοράς να αναζητηθεί στο ίδιο το σύστημα

Πρωθυπουργό του λαϊκισμού χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι «η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ήταν το αγαπημένο σπορ όλων των κυβερνήσεων». Επίθεση του προέδρου του ποταμιού στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Για  οργανωμένη εγκληματική συμμορία που λυμαινόταν το δημόσιο χρήμα» μίλησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Σημείωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος.

«Η Ελλάδα είναι ένα σάπιο καθεστώς και εδώ αγωνίζεστε να μας πείσετε ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,

«Είμαι απών υπουργός κατά την αντιπολίτευση, διότι ουδέποτε παρενέβην στη Δικαιοσύνη. Ποτέ δεν μίλησα με κανένα δικαστή για καμία υπόθεση. Και δεν σήκωσα το τηλέφωνο όταν κάποια από τα πρόσωπα που ακούσθηκαν στη Βουλή μου τηλεφώνησαν», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή.

«Έχουν μειωθεί τα ανακλαστικά και οι δυνατότητες της διαπλοκής γιατί είναι ένα βήμα πριν το τέλος της. Στο παρελθόν μπορούσε να στήσει αποτελεσματικά μία σκευωρία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Μέτρα θα ψηφιστούν, αλλά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν λόγω της καλής πορείας των εσόδων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Βουλή στην Επιτροπή Απολογισμού. Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» από πλευράς εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2016 και την  επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% το 2015, αντί για προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 0,6% Επιβεβαίωσε ότι το δημοσιονομικό κενό ως το 2018 θα είναι στο 3% του ΑΕΠ και ανακοίνωσε ότι το 2% θα προέλθει από φορολογικά μέτρα και το 1% από το ασφαλιστικό. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος