"Φυλακές παντού", η ζωγραφιά του μικρού Σύριου

Ελλάδα/Κόσμος15 Μαρτίου 2016

Μια παιδική ζωγραφιά ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter η UNICEF. Την έφτιαξε ένα μικρό προσφυγόπουλο από τη Συρία. Η ζωγραφιά ξεκινά από κάτω αριστερά, με την εικόνα της Συρίας στις φλόγες του πολέμου και στη συνέχεια δείχνει το ταξίδι των προσφύγων ως τη Γερμανία, τη “γη της Επαγγελίας” τους.

Όμως παντού, από την Ελλάδα ως το τέλος του προορισμού, παντού υπάρχουν μόνο φυλακές για τους πρόσφυγες, καμία φροντίδα και παρηγοριά. “Σύριοι πρόσφυγες, από φυλακή σε φυλακή” τιτλοφορεί ο μικρός τη ζωγραφιά του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Unicef, περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας - το 1 στα 3 από όλα τα παιδιά στη Συρία - έχουν γεννηθεί μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από πέντε χρόνια, με τις ζωές τους να καθορίζονται από τη βία, το φόβο και τον εκτοπισμό, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

Συνολικά, η UNICEF εκτιμά ότι περίπου 8,4 εκατομμύρια παιδιά - πάνω από το 80% του παιδικού πληθυσμού της Συρίας - πλήττονται τώρα από τη σύγκρουση, είτε στο εσωτερικό της χώρας ή ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος