Ψηφίζω ότι θέλετε αρκεί να φύγουν οι πρόσφυγες από το Ελληνικό

Ψηφίζω ότι θέλετε αρκεί να φύγουν οι πρόσφυγες από το Ελληνικό

Εν Δήμω > Δημοτικό Συμβούλιο10 Μαρτίου 2016

Σε μια προσπάθεια να χειριστεί «συνδικαλιστικά» το προσφυγικό, ο Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε πρόθυμος να ψηφίσει όλες τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης με μία και μοναδική προσθήκη «να κλείσει στο τέλος Μαρτίου το κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό»

Το αποτέλεσμα ήταν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης με την προσθήκη να υπάρξει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για να κλείσει το Ελληνικό (που πρότεινε σε αντικατάσταση της αρχικής διατύπωσης ο Χρήστος Μιμηγιάννης) να ψηφιστεί από τους δημοτικούς συμβούλους της Ενωμένης Πόλης και τον Χρήστο Μιμηγιάννη. Η Δημοτική Συνεργασία κατέθεσε δικό της ψήφισμα. 

Τερτίπια από την αρχή

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Τσαρπαλής, ανακοίνωσε στο σώμα ότι την εισήγηση για το προσφυγικό (κύριο θέμα του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου) θα έκανε ο Θοδωρής Λιάππης που υπέβαλε το αίτημα σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου.

Κατόπιν απαίτησης της αντιπολίτευσης ο Γιάννης Κωνσταντάτος τοποθετήθηκε μετά τον Θοδωρή Λιάππη ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα μιλούσε τελευταίος!

Στην τοποθέτησή του επανέλαβε τις φοβιστικές θέσεις του για «υγιειονομική βόμβα», για πρόσφυγες - απειλή τα οποία κατά διαστήματα έχει αναφέρει ανάμικτα με δηλώσεις συμπόνιας για το δράμα τους. 

Μαζική παρουσία αλληλέγγυων 

Για δεύτερη συνεχή φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμισε από κόσμο που πήρε μέρος για να εκφράσει οργανωμένα την αντίθεσή του στην πολιτική της διοίκησης Κωνσταντάτου αυτή τη φορά, στο προσφυγικό. 

Μιλώντας εκ μέρους των κατοίκων ο κ. Παπάζης, κατήγγειλε τον Γιάννη Κωνσταντάτο για το ξενοφοβικό δηλητήριο που σπέρνει με τις τοποθετήσεις του και για τις επιτροπές μίσους τις οποίες υποκινεί.

Ο Χρήστος Κορτζίδης 

Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, μπορεί να λειτουργεί χώρος φιλοξενίας, τόνισε ο Χρήστος Κορτζίδης, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί σε καμία περίπτωση τη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο σαν γκέτο.

Γι αυτό, όπως υποστήριξε, κυβέρνηση και δήμοι (που πρέπει να δείξούν την ανάλογη ευθύνη) πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργηθούν και αρκετοί άλλοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

 Οι χώροι αυτοί να λειτουργούν με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης και για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση πρέπει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της, να διαθέσει τους ανάλογους πόρους και προσωπικό. Να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορούν οι δήμοι να προσλάβουν προσωπικό ή να μπορούν να γίνονται οι αναγκαίες δαπάνες. Σχετικά με τους εθελοντές ανέφερε ότι πρέπει να είναι συμπληρωματικοί και όχι να σηκώνουν το κύριο βάρος όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Είπε ότι πρέπει να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του φράγματος στον Έβρο και κάθε χώρα να φιλοξενήσει ένα αριθμό προσφύγων.

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης     Το ψήφισμα της Δημοτικής Συνεργασίας 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Δημοτικό Συμβούλιο