Οι πρόσφυγες σε απόγνωση

Οι πρόσφυγες σε απόγνωση

Ελλάδα/Κόσμος1 Μαρτίου 2016

Ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων καθώς και οι κακουχίες τις οποίες έχουν ήδη υποστεί κάνουν τη διαβίωση και την επιβίωση τους ακόμα δυσκολότερη. Αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, υγείας, διαβίωσης και υγιεινής ενώ οι ενέργειες που γίνονται από τις εθελοντικές ομάδες και τους πολίτες βοηθούν αλλά δε μπορούν να λύσουν το ζήτημα.

Ένταση και δακρυγόνα στην Ειδομένη

Ένταση σημειώθηκε στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, καθώς πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα η διέλευση στην ΠΓΔΜ. Ορισμένοι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και έριξαν συρματένια περίφραξη. Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα «απάντησαν» οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, προκειμένου να απωθήσουν τους ανθρώπους να περάσουν. Υπήρξαν μικροτραυματισμοί και εκδηλώθηκαν αρκετά περιστατικά λιποθυμιών από τα δακρυγόνα.

Στην Ειδομένη ζουν εγκλωβισμένοι πάνω από 7.000 άνθρωποι, ενώ στους εθνικούς δρόμους καραβάνια ανθρώπων κατευθύνονται με τα πόδια στα σύνορα, και κάποιοι με ταξί. Στο σημείο έφτασαν χθες λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ το φαγητό δεν είναι αρκετό και σχηματίζονται ουρές που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο για έναν χυμό, ένα σάντουιτς ή ένα πορτοκάλι, ενώ υπάρχει και μεγάλη έλλειψη φαρμάκων.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος