Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Ελλάδα/Κόσμος12 Φεβρουαρίου 2016

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με 154 ψήφους υπέρ, εγκρίθηκε, την Πέμπτη αργά το βράδυ, από τη Βουλή η τροπολογία που αφορά την διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες με δεκαετή διάρκεια.

Ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες,  που κατέθεσε η κυβέρνηση την Τρίτη.  Σε σύνολο 270βουλευτών, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν 154 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 102 βουλευτές από τη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. 30 απουσίες, ηχηρή αυτή του Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες με δεκαετή διάρκεια.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό, προ ολίγου στην Ολομέλεια, ότι εφόσον δεν κατατεθεί τέτοιο αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το καταθέσει το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δεν συνηθίζεται στη Βουλή, καθώς είθισται η αντιπολίτευση να προκαλεί ονομαστικές πληροφορίες.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε n ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση παρουσίασε την απάντηση της Κομισιόν που αναφέρει ότι είναι κυβερνητική αρμοδιότητα η διενέργεια διαγωνισμού και η αδειοδότηση των καναλιών. Κατά της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπέρ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η συζήτηση συνεχίσθηκε μέσω εντάσεων, διαξιφισμών και απειλών. Με προσφυγή στο ΣΤΕ απείλησαν Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις κατά της διαδικασίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών». Νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι δεν υφίσταται παρεμπίπτον ζήτημα.

«Ο λαός έδωσε σαφή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήματα της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής κατά την διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Όσοι έστησαν στο σύστημα της διαπλοκής νόμιζαν ότι θα διαρκέσει για πάντα. Συνέβη όμως τα 2 κόμματα εξουσίας που διέσωζαν αυτό το σύστημα να χάσουν την εξουσία. Ο λαός έδωσε σαφή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο» τόνισε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε περισσότερα εδώ).

«Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα». Με αυτή την φράση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απευθύνθηκε στην «ενωμένη αντιπολίτευση» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, η οποία ζητούσε από τη Βουλή να μην συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Με προσφυγή στο ΣτΕ απειλούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικό θράσος καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για τις συχνότητες το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους, σημείωσε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι «οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος