Βρέθηκε τάφος και σκελετός σε ξύλινο φέρετρο στην Αμφίπολη

Βρέθηκε τάφος και σκελετός σε ξύλινο φέρετρο στην Αμφίπολη

Ελλάδα/Κόσμος13 Νοεμβρίου 2014

Ευρήματα ενός μεγάλου κιβωτιόσχημου τάφου, κατασκευασμένου από πωρόλιθους στον τρίτο θάλαμο του λόφου Καστά, αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν την ανασκαφή. 

Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου, που βρέθηκε σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, είναι μήκους 3,23 μέτρων, πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους ενός μέτρου. 

«Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.» ανέφερε η κ. Περιστέρη. 

Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο, ενώ βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. 

Το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μέτρων, ενώ εντός και εκτός του τάφου βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. 

Συνεχίζονται οι εργασίες στο λόφο

Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο, αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

Ακόμα, στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά, ενώ στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Αικατερίνη Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος