Πανικός στις αγορές

Πανικός στις αγορές

Ελλάδα/Κόσμος8 Ιανουαρίου 2016

Σφοδρή αναταραχή στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου μετά τη νέα κατάρρευση του κινεζικού Χρηματιστηρίου που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος κάνει λόγο για κατάσταση που θυμίζει το 2008.

Νωρίτερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 και ο δείκτης MSCI για την Ασία και τον Ειρηνικό βυθίσθηκαν σε χαμηλά επίπεδα τριών μηνών. 

Ο Σόρος δήλωσε ότι η Κίνα δυσκολεύεται να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και η υποτίμηση του νομίσματός της μεταφέρει προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο. Η επιστροφή σε ένα περιβάλλον θετικών επιτοκίων αποτελεί πρόκληση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, δήλωσε, προσθέτοντας ότι το σημερινό περιβάλλον έχει ομοιότητες με αυτό του 2008.

«Η Κίνα έχει μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι αντιστοιχεί με κρίση. Όταν κοιτάζω τις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, που μου θυμίζει την κρίση που είχαμε το 2008», σημείωσε ο Σόρος.

O δείκτης CSI 300 κινεζικών εταιρειών, εισηγμένων στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν έκανε βουτιά 7%, που αποτελεί και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο μείωσης των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συναλλαγές, για δεύτερη φορά την πρώτη εβδομάδα του έτους.

 

Ρεπορτάζ του CBS

Η βουτιά των μετοχών σημειώθηκε μετά τον καθορισμό χαμηλότερης ισοτιμίας για το γιουάν από την κινεζική κεντρική τράπεζα, με τη μείωση της ισοτιμίας να ανέρχεται σε 0,51% και να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή τον περασμένο Αύγουστο (περίπου 2%).

 Η ισοτιμία του γιουάν στις εκτός της Κίνας αγορές συναλλάγματος υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 5ετίας, πριν ανακάμψει, καθώς υπήρξαν υποψίες για παρεμβάσεις, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο κινείται προς τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος εδώ και δύο δεκαετίες.

 

Αναλυτής στο Bloomberg: "Κολοσσιαία φούσκα"

Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα και ο χρυσός έκαναν ράλι, καθώς οι επενδυτές προτιμούν τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Ο δείκτης προθεσμιακών τιμών Standard & Poor's του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σημείωνε απώλειες 1,4%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου.   

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος