Ναυάγιο με 13 νεκρούς, ανάμεσά τους επτά παιδιά

Ναυάγιο με 13 νεκρούς, ανάμεσά τους επτά παιδιά

Ελλάδα/Κόσμος23 Δεκεμβρίου 2015

Στους 13 ανήλθαν οι νεκροί από το νέο ναυάγιο με πρόσφυγες που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 23/12 στα ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν επτάμετρο ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, 29 άτομα, βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. 15 οι διασωθέντες, οι δύο σε κωματώδη κατάσταση, 2 οι αγνοούμενοι. Κι αυτό, μόλις μια μέρα μετά το ναυάγιο όπου τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, πνίγηκαν όταν η βάρκα που τους μετέφερε ανατράπηκε κοντά στις ακτές της επαρχίας του Αϊδινίου, κοντά στο Κουσάντασι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να κωφεύει, παρά τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών, φορέων και κυρίως χιλιάδων ανθρώπων, για το άνοιγμα ασφαλούς προσφυγικής διόδου. Αντίθετα, ορθώνει εμπόδια σε όσους περάσουν, και αναθέτει στην Τουρκία ρόλο χωροφύλακα, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους - είναι χαρακτηριστικό πως πλέον τα ναυάγια σημειώνονται ξημερώματα, που σημαίνει πως πλέον οι διακινητές βάζουν τους απελπισμένους πρόσφυγες να ταξιδέψουν νύχτα στο παγωμένο Αιγαίο, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους. Και το αποτέλεσμα: περισσότεροι από 660 οι νεκροί στο Αιγαίο φέτος, εκατοντάδες σε ναυάγια των τελευταίων δύο μηνών.

Τυφλή και κουφή η Ευρώπη απέναντι στην ανθρωπιστική τραγωδία στο Αιγαίο, με Γερμανία και Αυστρία να ετοιμάζουν ευρωπαϊκό νόμο για τους αιτούντες άσυλο - με βάρος επίσης στη λειτουργία των κέντρων υποδοχής αλλά και την «προστασία» των συνόρων

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος