Ένταση και σήμερα στην Ειδομένη

Ένταση και σήμερα στην Ειδομένη

Ελλάδα/Κόσμος4 Δεκεμβρίου 2015

Νέα ένταση στην Ειδομένη, καθώς πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι δυνάμεις Ασφαλείας της ΠΓΔΜ τους εμπόδισαν και ακολούθησε πετροπόλεμος και μικροεπεισόδια.

Τερματίστηκε ο πολυήμερος  αποκλεισμός  της σιδηροδρομικής  γραμμής της Ειδομένης, την Πέμπτη, με αποτέλεσμα σήμερα νωρίς το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες να συγκεντρωθούν και πάλι μπροστά από το συρματόπλεγμα και να προκληθεί ένταση. Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο προσπαθούν να απομακρύνουν τους μετανάστες από το συρματόπλεγμα και να επέλθει η ηρεμία.

Στην ουδέτερη ζώνη βρίσκονται ακόμη συγκεντρωμένοι χιλιάδες πρόσφυγες μαζί με τα μικρά τους παιδιά με τις αστυνομικές δυνάμεις να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο ενώ την Πέμπτη αργά το βράδυ άνοιξαν τα σύνορα για τους Σύριους, τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς.

Με φόντο τις πιέσεις  των ακραίων συντηρητικών που επιδιώκουν αποπομπή της Ελλάδας από της συνθήκη Σένγκεν σήμερα  η συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό .

Αναμένεται νέος γύρος πιέσεων προς την Ελλάδα  ενόψει της  Συνόδου   Κορυφής της 17ης  Δεκεμβρίου με αιχμή την καθυστέρηση δημιουργίας  hot spots και την συνδιαχείριση  των συνόρων  με τα Σκόπια  με την Φροντεξ.

Η Ελλάδα ξόδεψε  1δις ευρώ για το προσφυγικό  και έλαβε από την Ε-Ε μόλις  30 εκ. υπενθύμισε η Ολγα  Γεροβασίλη, ενώ αποσαφήνισε ότι η ενίσχυση της Frontex στα σύνορα των Σκοπίων  είναι μόνο για την ταυτοποίηση των προσφύγων.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος