Το προσφυγικό στη διμερή συνάντηση Τουρκίας – Ελλάδας

Το προσφυγικό στη διμερή συνάντηση Τουρκίας – Ελλάδας

Ελλάδα/Κόσμος19 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε η διμερή συνάντηση Τουρκίας - Ελλάδας στην Άγκυρα, με δηλώσεις για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανθρωπιστική υποχρέωση το να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό πρόβλημα από κοινού.

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην τουρκική πρωτεύουσα με τις δύο συναντήσεις που είχε με ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τρομοκρατία και το προσφυγικό δίχως όμως να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Άγκυρας πρώτα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στη συνέχεια με την συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών Φιγκέν Γιουκσέκνταγ.

«Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου του με τον Α. Νταβούτογλου.

Όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας, καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα μόνη της και για αυτό «είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία», ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους που της αναλογεί».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι Τουρκία και Ελλάδα δεν διαθέτουν καμία ευθύνη και τις πολύ μεγάλες ροές προσφύγων από τη Συρία και υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος