Ευρωπαϊκός … πυρετός για την Πορτογαλία

Ευρωπαϊκός … πυρετός για την Πορτογαλία

Ελλάδα/Κόσμος11 Νοεμβρίου 2015

Η πορτογαλική αριστερά προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κουέλιο, καταψηφίζοντας το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο κοινοβούλιο.

Τα κόμματα της πορτογαλικής αριστεράς, που διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας, ενέκριναν σήμερα ένα ψήφισμα που απορρίπτει το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεξιάς, προκαλώντας πρακτικά την παραίτησή της, πριν καν συμπληρωθούν ένδεκα ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Πορτογαλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) φιλοδοξεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και να τερματίσει την πολιτική λιτότητας που έθεσε σε εφαρμογή το 2011 ο συνασπισμός της δεξιάς, που κέρδισε μεν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, χάνοντας όμως την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός του δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τα τρία κεντροαριστερά κόμματα – η μείζων αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ – έχουν συνδυαστικά περισσότερες έδρες.

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος