Κόκκινα δάνεια: Νέα πρόταση συμβιβάζει τη διαφορά

Κόκκινα δάνεια: Νέα πρόταση συμβιβάζει τη διαφορά

Ελλάδα/Κόσμος10 Νοεμβρίου 2015

Νέα πρόταση σχετικά με το αγκάθι των πλειστηριασμών, για την οποία έκανε λόγο νωρίτερα το πρακτορείο MNI, βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους που αποσκοπεί στο να συμβιβάσει την αρχική διάσταση απόψεων των δύο πλευρών.

Η συμβιβαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι του αυριανού υπουργικού συμβουλίου, ορίζει το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο δανειολήπτη στα 20 χιλιάδες ευρώ - ποσό χαμηλότερο από τις 30 χιλιάδες ευρω που ζητούσε αρχικά η Αθηνά και υψηλότερο από τις 8 χιλιάδες ευρώ που ζητούσαν οι δανειστές.

Μέσα στην πρόταση της Αθήνας θα περιλαμβάνεται η εξαίρεση της προστασίας για όλα τα νέα δάνεια που θα δίνονται από την ημέρα της ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου, ώστε να υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε παλαιά και νέα δάνεια.

Ακόμα η κυβέρνηση επιθυμεί την επιβολή ετήσιου πλαφόν στο όριο των κατοικιών που θα μπορούν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Πάντως στον απόηχο των θετικών δηλώσεων για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για υποχωρήσεις μέχρι ενός ορίου.

«Δεν θα κάνουμε άρον – άρον τη διαπραγμάτευση μόνο και μόνο για να κλείσει» τονίζεται χαρακτηριστικά και σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει «ό,τι είναι δυνατό  για να μην χαθούν οι πρώτες κατοικίες χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», έστω κι αν απαιτηθούν κάποια βήματα υποχώρησης.

Παράλληλα, διαπιστώνεται μια σταδιακή μεταστροφή εκ μέρους των εταίρων η οποία αρχικά αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του γάλλου ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν ο οποίος αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία είναι υπέρ της πολιτικής συμφωνίας.

Σημείωσε δε σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών πως θα ήταν "περίεργο" να "απαιτούνται από την Ελλάδα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν" στις χώρες πιστωτές.

«Είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι διαφορετικό από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη γραμμή» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος