Ντομπρόβσκις: πιέσεις και «υποδείξεις»

Ντομπρόβσκις: πιέσεις και «υποδείξεις»

Ελλάδα/Κόσμος27 Οκτωβρίου 2015

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία αλλά και όλων των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευθεί ή δόση για τα 2+1 δισ. Ευρώ.

Ο Ντομπρόβσκις κάλεσε την κυβέρνηση να τελειώσει γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, διαφορετικά θα καθυστερήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις καταθέσεις των πολιτών.

Λίγες ημέρες μετά την προσπάθεια του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να αποσυνδέσει τη διαδικασία της αξιολόγησης από το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τα ένωσε πάλι με έναν νέο κρίκο.

«Εάν κάποιος προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, νομίζω πως τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Ειδικά για την αξιολόγηση είπε ότι αυτή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2015.

Το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του μόλις 20 ημέρες για να υλοποιήσει τα εκκρεμή μέτρα από το πρώτο «πακέτο» προαπαιτούμενων, να συμφωνήσει και να φέρει άμεσα στη Βουλή τη δεύτερη «λίστα» των παρεμβάσεων και εν συνεχεία να ολοκληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες τον πρώτο έλεγχο από το κουαρτέτο.

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση υπενθύμισε τη συμφωνία που έχει κάνει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Εάν η Αθήνα αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να βρούνε εναλλακτικά μέτρα».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος