Καταρρέει η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού;

Καταρρέει η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού;

ΑΠΟΨΕΙΣ > ΆρθραΤης Φερενίκης Βαταβάλη*

Πριν από λίγες μέρες το ΤΕΕ, ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος του κράτους, έδωσε στη δημοσιότητα την οικονομοτεχνική έκθεση εκτίμησης της επενδυτικής αξίας του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ.Κοσμά. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η σημερινή αξία του Ελληνικού ανέρχεται σε 3δισ. ευρώ, τη ίδια στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποδεχτεί την προσφορά 915εκατ. ευρώ από την εταιρεία Lamda Development συμφερόντων Ομίλου Λάτση. Προκύπτει δηλαδή -με αμιγώς εμπορικούς όρους- υποτίμηση της αξίας του αποκαλούμενου «μεγαλύτερου φιλέτου της Μεσογείου» κατά 222%!

Ράπισμα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη σύμβαση που προτίθενται να υπογράψουν με τον επενδυτή για την παραχώρηση του Ελληνικού για 99 χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ – ανάμεσα σε άλλες παρατυπίες – άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού ενώ αυτός βρισκόταν σε εξέλιξη, παραβιάζοντας τις αρχές της διαφάνειας και της ανταγωνιστικότητας. Πολύ σύντομα αναμένεται μάλιστα να ανακοινωθεί και η οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του θέματος, κάτι που ενδεχομένως να δώσει τη χαριστική βολή στην κορωνίδα του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Χωρίς αμφιβολία, τόσο η απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και η εκτίμηση της αξίας του Ελληνικού από το ΤΕΕ βασίζονται σε μία λογική που προτάσσει τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Παρόλα αυτά, και οι δύο αυτές δημόσιες παρεμβάσεις ξεγυμνώνουν –μέσα από τη δική τους οπτική- γκρίζες πτυχές της υπό εξέλιξης ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Ξεγυμνώνουν τη νεοφιλελεύθερη μηχανή που έχει στηθεί για να αποστερήσει από την κοινωνία το δημόσιο πλούτο προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων χωρίς κανένα όρο και περιορισμό.

Οι παρεμβάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΤΕΕ προστίθενται –χωρίς βέβαια να αθροίζονται- στις φωνές που όλα αυτά τα χρόνια μιλάνε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο. Προστίθενται στις φωνές των κινημάτων, της αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού κόσμου και πολιτικών κομμάτων που οραματίζονται για την έκταση του Ελληνικού ένα δημόσιο και κοινόχρηστο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, με δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωφελών εξυπηρετήσεων.

Έτσι λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ είναι πλέον απολύτως απομονωμένο και μαζί απονομιμοποιείται πλήρως η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι σαφές. Όπως επίσης σαφές είναι ότι, όχι μόνο έχει αποτύχει το ΤΑΙΠΕΔ στο κοινωνικά καταστροφικό έργο του, αλλά το τελευταίο διάστημα καταρρέει συστηματικά, με εμβληματικό στοιχείο την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου που από την πρώτη μέρα βρέθηκε να οργανώνει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μπορεί άραγε να πλησιάζει και η μέρα της κατάργησής του;

Αυτή ακριβώς τη στιγμή λοιπόν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου που οραματίζονται ένα ‘άλλο’ μοντέλο ανάπτυξης και πόλης είναι σημαντικό να συνεχίσουν τον αγώνα απέναντι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και την προσπάθεια αποδόμησης του κυρίαρχου λόγου που έχει εμποτίσει σε μεγάλο βαθμό τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Είναι αυτός ο κυρίαρχος λόγος που στην περίπτωση του Ελληνικού οδήγησε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές -μέσα από κενές υποσχέσεις για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας- στο βίαιο ξήλωμα του πρώην δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστου Κορτζίδη και, μαζί με αυτόν, των πρώην δημάρχων των γειτονικών δήμων, που διεκδίκησαν μαζί με κινήματα και φορείς τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. Είναι επίσης σημαντικό κινήματα, αυτοδιοικητικά σχήματα και επιστημονικές ομάδες να συνεχίσουν την επεξεργασία των προτάσεων τους για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, σε μία κατεύθυνση που θα δίνει απαντήσεις στη μεγάλη πρόκληση της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας και της διασφάλισης υψηλής ποιότητας ζωής για όλους, στο πλαίσιο ενός ‘άλλου’ μοντέλου αστικής ανάπτυξης και οργάνωσης των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

 

*Δρ. Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος

 

**Το κείμενο γράφτηκε πριν να ανακοινωθεί η απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δημοσιεύτηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης...

 

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εποχή (9/11/2014).

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Άρθρα