Ρωσία και Άσαντ κλιμακώνουν την επίθεση

Ρωσία και Άσαντ κλιμακώνουν την επίθεση

Ελλάδα/Κόσμος8 Οκτωβρίου 2015

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι εντάσεις αυξάνονται με τη Ρωσία, της οποίας η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επέτρεψε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

 Η Ουάσινγκτον, επικεφαλής συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επανέλαβε την Τετάρτη ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ρωσία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ να τους χαρακτηρίζει "θεμελιώδες σφάλμα".

Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου πολύ προσεκτικά την Τετάρτη για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία, πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί.

Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην κεντρική Συρία, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και πλέον του ρωσικού ναυτικού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας, η οποία έδωσε νέα δυναμική στο καθεστώς της Δαμασκού.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι 112 στόχοι έχουν ήδη πληγεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος