Ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ζήτησε ο Ολάντ

Ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ζήτησε ο Ολάντ

Ελλάδα/Κόσμος8 Οκτωβρίου 2015

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας στο πλάι του την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ειδικότερα, είπε: "Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος".

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Ο σεβασμός προς τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ αντίθετος με τον σεβασμό προς τους κοινούς κανόνες. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος", πρόσθεσε.

"Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας", τόνισε.

Και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με "ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα", τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος