Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ για τα ΤΣΔΑ

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ για τα ΤΣΔΑ

Ελλάδα/Κόσμος6 Οκτωβρίου 2015

Τη Δευτέρα 5/10/2015, στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΕ ΟΤΑ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συλλογικοτήτων και πολιτών της Αττικής, με πρωτοβουλία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και αντικείμενο την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, σχέδιο της οποίας θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, την Πέμπτη 8/10/2015.

Κοινή συνισταμένη της εκτεταμένης συζήτησης που έγινε ήταν η διαπίστωση ότι το σχέδιο της αναθεώρησης που έχει τεθεί σε διαβούλευση δεν πρέπει να υιοθετηθεί από το περιφερειακό συμβούλιο, με τη μορφή που έχει αυτήν τη στιγμή. 

Ζητείται η αναβολή λήψης απόφασης, η απόσυρση και η αναδιαμόρφωση του σχεδίου της αναθεώρησης.

Σε μια προσπάθεια πιο συγκροτημένης παρέμβασης, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ κατέθεσε το παρακάτω κείμενο:

Ο διάλογος για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής διεξάγεται σε μια περίοδο, στην οποία κάθε αναβολή στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και κάθε αμφιταλάντευση από το στόχο μιας δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης, σε όφελος της κοινωνίας, κινδυνεύουν να αποβούν καταστροφικές, στο προσεχές μέλλον. Το μέτρο του οριακού σημείου, στο οποίο βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής, το δίνει η κατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής, που υποδέχεται το σύνολο σχεδόν των αστικών αποβλήτων και έχει ελάχιστο χρόνο ζωής ακόμη.


Το σχέδιο της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής, που έχει τεθεί σε διαβούλευση και για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς και η σχετική μελέτη, δε φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει αυτήν τη διαπίστωση και, φυσικά, δεν την έχουν μεταφράσει στις αναγκαίες, επείγουσες επιλογές. Αντίθετα:

  • Επικρατεί μια γενικευμένη αοριστία και απουσία περιγραφής και κοστολόγησης των αναγκαίων έργων και δράσεων, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τίθεται σε αμφισβήτηση το αν το προτεινόμενο σχέδιο αντιπροσωπεύει, πράγματι, κάποιου είδους σχεδιασμό. Η Φυλή εξακολουθεί να παραμένει ο μόνος, ρητά προσδιορισμένος, χώρος διαχείρισης, με επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα και του ΧΥΤΑ.

  • Συντηρείται η λογική του υφιστάμενου συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης, που δεν την αναιρούν ορισμένες βελτιώσεις στο θέμα της προδιαλογής των υλικών και στη δυναμικότητα των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ). Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν θεσμός μειωμένης ευθύνης και δυνατοτήτων, η ανακύκλωση θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα γνωστά και απαξιωμένα ιδιωτικά «συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης» (ΣΕΔ), ενώ ξαναμπαίνουν στο τραπέζι οι χωροθετήσεις του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ.


Η υπερψήφιση του σχεδίου αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, με τη μορφή που έχει σήμερα, από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής θα σημάνει μια σοβαρή οπισθοχώρηση και θα βάλει σε κίνδυνο τα θετικά βήματα που έγιναν με την έγκριση του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ακόμη και με αυτήν την πρωτόλεια προσπάθεια εκπόνησης, για πρώτη φορά, τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους της Αττικής. Επιπλέον, οι στρεβλώσεις και τα τεράστια κενά που έχει, μέσα στο συνεχιζόμενο μνημονιακό περιβάλλον, δημιουργούν προϋποθέσεις να επανέλθουν τα φιλοεργολαβικά σχέδια του πρόσφατου παρελθόντος, με την ίδια ή παραπλήσια μορφή.


Στη βάση των παραπάνω, οι φορείς, οι συλλογικότητες και τα πρόσωπα που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ζητούμε από το περιφερειακό συμβούλιο να αναβάλλει τη λήψη απόφασης και από τη διοίκηση της περιφέρειας και τον ΕΔΣΝΑ να αναδιαμορφώσουν το σχέδιο της αναθεώρησης, με τρόπο που θα αναιρεί τις προβληματικές πτυχές του και θα το κάνει συμβατό με το νέο ΕΣΔΑ και με την αντίληψη της δημόσιας, οικονομικής, ήπιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

 

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος