Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup

Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup

Ελλάδα/Κόσμος6 Οκτωβρίου 2015

Σε συμφωνία για το πρώτο πακέτο ενδιάμεσων στόχων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη δόση των 2 δις, κατέληξε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο - Πολλή δουλειά ζητεί από την Ελλάδα ο Ντέισελμπλουμ - Σόιμπλε: Θα τα πούμε αργότερα με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Όπως είπε πολλή δουλειά πρέπει να γίνει, ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε και υποστήριξε ότι το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι η αποφασιστική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία της εμπιστοσύνης και για το γρήγορο «ξεκλείδωμα» των δόσεων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε εν συνεχεία, ότι οι νέες εκταμιεύσεις είναι απαραίτητες για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος