Κοινωνικά και φορολογικά μέτρα στις προγραμματικές

Κοινωνικά και φορολογικά μέτρα στις προγραμματικές

Ελλάδα/Κόσμος5 Οκτωβρίου 2015

Μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας με καθολική πρόσβαση, φορολογική δικαιοσύνη, καταπολέμηση της διαφθοράς, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, σταθεροποίηση της Οικονομίας, θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, αναμένεται να εστιάσει στα ζητήματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση και να επικεντρωθεί στην ανακεφαλαιοποίηση, στα "κόκκινα" δάνεια με προστασία της πρώτης κατοικίας, στην αποτροπή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέσω ισοδύναμων, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει στις "παράλληλες δράσεις", προκειμένου να μειωθεί το βάρος των ασθενέστερων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, θα δεσμευτεί για συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, κάρτες μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, κάρτες υγείας ανασφάλιστων, σχολικά γεύματα, κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη λειτουργία νόμιμων αγορών χωρίς μεσάζοντες, σχεδιασμός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με επίκεντρο τους ανηλίκους και την τρίτη ηλικία, θέσπιση κοινωνικού εισοδήματος για τις ευάλωτες ομάδες με παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία, μετακίνηση).

Επίσης θα υποσχεθεί τη δημιουργία δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, απλοποίηση απόδοσης και επιστροφής ΦΠΑ, τη σταδιακή διόρθωση των σχετικών αδικιών, αλλαγή των τεκμηρίων, εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα στη φορολογία εισοδήματος, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών στον φόρο περιουσίας.

Επίσης θα δεσμευτεί για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ισχυρή και καλά στελεχωμένη φορολογική διοίκηση, δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το «πόθεν έσχες» των κρατικών λειτουργών.

Επίσης για αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με αποκατάσταση πληρωμών και υλοποίησης των έργων, διασφάλιση υλοποίησης κρίσιμων έργων της προηγούμενης περιόδου, για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και παύση του καθεστώτος "γαλέρας" στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και για  άμεση προώθηση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Θα υποσχεθεί ακόμη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας για όλους τους πολίτες, ανασφάλιστους, μετανάστες και πρόσφυγες, πιλοτική εφαρμογή και σταδιακή επέκταση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων, ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ενίσχυση του τομέα πρόληψης στην πολιτική για τις εξαρτήσεις, εξορθολογισμός συνταγογράφησης φαρμάκων, συμμετοχική διακυβέρνηση των νοσοκομείων, επένδυση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του τομέα Υγείας.

  

 

Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος