Πορτογαλία: Κέρδισε ο Κοέλιο χωρίς αυτοδυναμία

Πορτογαλία: Κέρδισε ο Κοέλιο χωρίς αυτοδυναμία

Ελλάδα/Κόσμος5 Οκτωβρίου 2015

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη της συμμαχίας του που κέρδισε τις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία. "Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση," είπε σε τηλεοπτικό μήνυμα.

"Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή," είπε.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας τη Κυριακή μετά τις ενδείξεις των exit poll και καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων που έδωσαν το προβάδισμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό.

"Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Πάουλο Πόρτας," είπε. "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του."

Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφαλίζει το 40,04% των ψήφων, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εξασφαλίζει το 31,65%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος