Μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Ελλάδα/Κόσμος24 Σεπτεμβρίου 2015

Την «προφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης» αποφάσισαν οι ηγέτες της στην μαραθώνια άτυπη Σύνοδο Κορυφής. 1 δισ. θα διατεθεί σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία προκειμένου να συγκρατήσουν το κύμα των προσφύγων.

«Ικανοποιημένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε “Θετικό βήμα” τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. “Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική “κάθε κράτος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα” αλλά και ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο “ο άνθρωπος και μετά η οικονομία”.

Αναφορικά με τις χώρες που διαφοροποιήθηκαν, σημείωσε πως τελικά η απόφαση της Συνόδου επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες “για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου”.

Παράλληλα, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης και της επιστροφής. Όπως εξήγησε, αυτό είναι σημαντικό γιατί “εξασφαλίζει ότι δε θα γίνουν τα κράτη υποδοχής αποθήκες ψυχών”.

Επιπλέον, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε “να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα”.

“Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος