Νέα απάτη στο Facebook χρησιμοποιεί το επερχόμενο Dislike button

Νέα απάτη στο Facebook χρησιμοποιεί το επερχόμενο Dislike button

ΑΠΟΨΕΙΣ > Επιστήμη και Τεχνολογία22 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόσφατα ο Mark Zuckerberg, CEO του κοινωνικού δικτύου Facebook, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα νέο χαρακτηριστικό που θα σας επιτρέπει να κάνετε Dislike, ή Δεν μου αρέσει στις δημοσιεύσεις των φίλων σας.

Όμως το εν λόγω χαρακτηριστικό κίνησε το ενδιαφέρον των εγκληματιών του κυβερνοχώρου και αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν δελεάζοντας ανυποψίαστους χρήστες στο διαδίκτυο.

Έτσι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στο Facebook δημοσιεύσεις που υπόσχονται το κουμπί Dislike πριν κυκλοφορήσει επίσημα. Οι απατεώνες δηλώνουν μάλιστα ότι θα διατεθούν σε λίγους χρήστες αρχικά, για δοκιμαστικούς σκοπούς. Αναφέρουν επίσης ότι το νέο χαρακτηριστικό διανέμεται “μόνο με πρόσκληση” από το σύστημα.

Η απάτη περιέχει επίσης συνδέσμους, που όταν πατηθούν, οδηγούν τον χρήστη σε μια κακόβουλη ιστοσελίδα. Εκεί υπάρχει ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης που προτρέπει το χρήστη να ολοκληρώσει την διαδικασία άμεσα πριν την λήξει ο χρόνος του.

Η ιστοσελίδα ζητάει στη συνέχεια από τον χρήστη-θύμα να μοιραστεί την απάτη στο Facebook, αλλά και σε 5 ομάδες συζήτησης με το Messenger.

Μόλις εξαπλωθεί, η απάτη ανακατευθύνει το χρήστη σε μια νέα σελίδα, όπου καλείται να συμπληρώσει ορισμένα ερωτηματολόγια, τα οποία συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, ονόματα και κωδικούς πρόσβασης.

Να προσθέσουμε ότι έχουν αναφερθεί ορισμένες παραλλαγές της ίδιας απάτης που μπορούν εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή του θύματος.

Έτσι καλό θα ήταν να σκεφτείτε δύο φορές πριν να κάνετε κλικ σε δημοσιεύσεις που σας φαίνονται ύποπτες, ή απλά πάρα πολύ καλές για να είναι αληθινές.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι απατεώνες κερδίζουν σε αυτή τη μάχη γιατί ουσιαστικά δεν έχουν αντίπαλο. Για αυτό η συνεχής ενημέρωση κρίνεται απαραίτητη. 

 

Πηγή: iguru.gr

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία