ΕΕ: Θα δοθεί λύση για τους πρόσφυγες;

ΕΕ: Θα δοθεί λύση για τους πρόσφυγες;

Ελλάδα/Κόσμος22 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόσφυγες και μετανάστες συρρέουν κατά χιλιάδες, πάση θυσία και με κάθε μέσο στην Ευρώπη με την ίδια ορμή και απελπισία που συνέβαινε πριν από 70 χρόνια, λίγο πριν από το τέλος και λίγο μετά, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ), οργανισμός ανθρώπινων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψουν τους πρόσφυγες και να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορά τους ελεύθερα αντί να τα κλείνουν και να στέλνουν αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία κλείνει τα σύνορά της και η ΕΕ σκέφτεται να αναλάβει τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Ο σκοπός θα είναι ο αποτελεσματικότερος περιορισμός των προσφυγικών ροών κυρίως στο Αιγαίο – Δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times», δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την επιτήρηση των συνόρων της χώρας από την ΕΕ, ουσιαστικά δηλαδή τον Frontex – κάτι που σύμφωνα με την άποψη ορισμένων κοινοτικών αξιωματούχων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα για την εκχώρηση του ελέγχου και της διαχείρισης των ελληνικών συνόρων στην ΕΕ.

Παράλληλα, η ΕΕ επιδιώκει να βρει πεδίο συνεννόησης με την Άγκυρα ώστε να περιορίσει, αν αυτό καταστεί δυνατόν, τις προσφυγικές ροές. Ο σκοπός είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των περίπου 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να είναι το δεύτερο που θα κυριαρχήσει στην άτυπη συνάντηση των «28» την Τετάρτη.

"Αντί να κλείνουν τα σύνορα και να στέλνουν δυνάμεις καταστολής, τα συνοριακά κράτη της ΕΕ πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία," είπε η Διεθνής Αμνηστία χθες, μια μέρα πριν την έναρξη συνομιλιών στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Τζον Νταλχουίζεν, οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να φτάσουν σε συμφωνία για την μετεγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη όσων ζητούν άσυλο.

"Μερικές λύσεις είναι ήδη στο τραπέζι, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η ηγεσία να τις διεκπεραιώσει. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δείξουν ηγετικές ικανότητες και να αντιμετωπίσουν τη κρίση μετωπικά - όχι να υψώσουν κι άλλα εμπόδια και να συνεχίσουν να τσακώνονται για ποσοστώσεις," είπε ο Νταλχουίζεν σύμφωνα με τη δήλωση.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος