Η Κροατία κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Η Κροατία κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Ελλάδα/Κόσμος18 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά την Ουγγαρία και η Κροατία έκλεισε τα σύνορά της με την Σερβία, κόβοντας τους δρόμους στους πρόσφυγες, που προσπαθούν να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με το Ζάγκρεμπ πάνω από 10.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα σε μία ημέρα.

Την Πέμπτη, επεισόδια που ξέσπασαν στα σύνορα στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό 24.hu, μια μεγάλη ομάδα προσφύγων έφτασε στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας στην πόλη Σιντ.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στη συμπλοκή, ενώ ένας από τους πρόσφυγες διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Η μόνη οδός διαφυγής που έχει απομείνει φαίνεται πως είναι ο δρόμος που ενώνει το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ, ενώ πρόσφυγες δήλωσαν στο BBC πως τώρα πρέπει να φτάσουν περπατώντας στη Σλοβενία, που βρίσκεται στην ζώνη του Σένγκεν, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας δήλωσε πως “η χώρα γέμισε”. “Μην έρχεστε άλλο εδώ. Μείνετε στους καταυλισμούς προσφύγων στη Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Δεν περνά από εδώ ο δρόμος για την Ευρώπη. Είναι ψέμα” ανέφερε.

Στο μεταξύ, η Σλοβενία διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων στην κύρια γραμμή που τη συνδέει με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα, αφού η αστυνομία της σταμάτησε ένα τρένο που μετέφερε περίπου 150 πρόσφυγες.

"Η υπηρεσία για το επιβατικό κοινό δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή" επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλένκα Ντρένικ. Νωρίτερα, αστυνομικός εκπρόσωπος στα σύνορα είχε πει: "Θα τους επιστρέψουμε στην Κροατία το συντομότερο δυνατό".

O Σέρβος υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, δήλωσε σύμφωνα με τοπικά μέσα πως αν η Κροατία κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, η τελευταία θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος