Ουγγαρία: Μαζική σύλληψη προσφύγων στα άγρια επεισόδια

Ουγγαρία: Μαζική σύλληψη προσφύγων στα άγρια επεισόδια

Ελλάδα/Κόσμος17 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ουγγαρία συνέλαβε 29 άτομα, στα επεισόδια που έγιναν χθες Τετάρτη, όταν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε μία "ουδέτερη ζώνη" κάτω από άθλιες συνθήκες, ζητούσαν είσοδο στα σφραγισμένα σύνορα της EE με τη Σερβία και τους αντιμετώπισαν αστυνομικές δυνάμεις.

Καθώς χιλιάδες μετανάστες διάσπαρτοι στη βαλκανική χερσόνησο προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ, με προορισμό τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε στα μέσα ότι η χώρα του σκόπευε να χτίσει έναν φράχτη σε μέρος των συνόρων της με την Κροατία και την Ρουμανία για να σταματήσει την αθρόα εισροή.

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις με οπισθοφυλακή θωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν κατά μήκος των κλειστών συνόρων με τη Σερβία. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους και τρία παιδιά, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν βάναυσα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε την Ουγγαρία για "βάναυση" και "μη-ευρωπαϊκή" συμπεριφορά και ζήτησε από την ΕΕ να επέμβει. Η Κροατία είπε ότι θα στείλει ειδικούς στα σύνορά της με τη Σερβία να ταυτοποιήσουν ναρκοπέδια από τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του '90.

Ο φράχτης που έχει κατασκευάσει η Ουγγαρία ύψους 3,5 μέτρων σε σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων της με τη Σερβία θα επεκταθεί και στα σύνορα με τη Ρουμανία. Το γεγονός ώθησε τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να ανακαλέσει στη μνήμη την πιο μαύρη εποχή της Ευρώπης: "Φράχτες, σκυλιά, αστυνομικοί, όπλα - αυτό μοιάζει με την Ευρώπη της δεκαετίας του '30. Και μήπως λύσαμε το πρόβλημα των μεταναστών μ' αυτά; Όχι, δεν το λύσαμε. Το να χτίζουμε φράχτη απλώς πετάει το πρόβλημα μέσα στη Σερβία, στη Κροατία και στη Ρουμανία".

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος