Χωρίς εκπλήξεις το debate

Χωρίς εκπλήξεις το debate

Ελλάδα/Κόσμος10 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε το πρώτο debate των πολιτικών αρχηγών μετά από έξι χρόνια και για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να "κερδίσει" τους τηλεθεατές, καθώς η αυστηρή δομή με το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των απαντήσεων εκ των πραγμάτων μετέτρεπε τη διαδικασία σε μία σειρά παράλληλων μονολόγων.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κινήθηκε σε ήπιους τόνους, ακόμα και υποτονικά, ενώ προς το τέλος η ένταση ανέβηκε και σημειώθηκαν μίνι επεισόδια ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Όλγα Τρέμη για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Πάνο Καμμένο για τα εξοπλιστικά.

Η τηλεμαχία είχε χωριστεί σε θεματικές ενότητες, στις οποίες οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν έκρυβαν εκπλήξεις.

 Στο δεύτερο μέρος, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν τη δυνατότητα να σχολιάσουν ή να απευθύνουν ερώτημα στους αντιπάλους τους, αλλά και να στείλουν το μήνυμα τους προς τους πολίτες, η συζήτηση έγινε πιο ζωηρή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κανένας αρχηγός δεν επέλεξε να θέσει ερώτημα σε άλλον.

 

Αλέξης Τσίπρας

 Στις 25 Γενάρη ξεκινήσαμε μια τολμηρή και δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα, να τη βγάλουμε από την επιτροπεία. Πήγαμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες, δώσαμε στιγμές ανάτασης και αξιοπρέπειας στον γονατισμένο ελληνικό λαό και ανοίξαμε δρόμους.

Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε το λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητήσαμε ισχυρή εντολή στο δημοψήφισμα. Κάποιοι λένε πως οι μάχες τελείωσαν αλλά οι πιο κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας όχι μόνο έξω αλλά και μέσα στη χώρα. 

Σήμερα πρέπει να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, με το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, είναι στο χέρι να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.

 

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Κοιτώ τους Έλληνες στα μάτια. Να πάνε στην κάλπη, να έχουν σκεφτεί, να συγκρίνουν, να έχουν καταλάβει ότι πολύ ακριβά πληρώσαμε την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή.

 Έχουμε αλλάξει επτά πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης.

Εμείς αντιμετωπίζουμε με μετριοπάθεια τα προβλήματα. Εμείς μπορούμε να συνθέσουμε.

Γνωρίζω τα προβλήματα. Είμαι στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα, ξέρω πως πονάει ο έλληνας πολίτης.

 

Σταύρος Θεοδωράκης

Εμείς έχουμε μια απλή ιδέα. Μετά το “πρώτη φορά Αριστερά” ο λαός να σκεφτεί πρώτη φορά στα σοβαρά. Και το κάνουμε πράξη. Είδατε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος που βοήθησε ίσως και εκατομμύρια Έλληνες και τελευταίος ο Νίκος Αλιβιζάτος – άνθρωποι που δεν είναι “παιδιά του κομματικού σωλήνα” και μπορούν να βοηθήσουν.

Εμείς θα βάλουμε προϋπόθεση μικρό υπουργικό σχήμα και να κοιτάξουμε τα θέματα της Παιδείας, της διαφθοράς και της Δικαιοσύνης.

 

Δημήτρης Κουτσούμπας

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους νέους και τις νέες, όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκαν μάταιες οι προσδοκίες. Να μην γυρίσουν στα παλιά κόμματά τους. Να μην γυρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα κόμματα αναχώματα. Απευθυνόμαστε σε όσους είχαν ψηφίσει το ΚΚΕ παλαιότερα, να σκεφτούν τι έκαναν με τις επιλογές τους.

Την επόμενη ημέρα θα υπάρχει κυβέρνηση των μνημονίων, αντιλαϊκή. Τώρα να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, να το κάνουν πιο δυνατό, υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής.

 

Φώφη Γεννηματά

Το Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο ανήκει στο παρελθόν. Δεν εφαρμόστηκαν ούτε τα Ζάππεια, ούτε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η αυτοδυναμία είναι μία αυταπάτη, η ελπίδα που συνετρίβη κάτω από το τρίτο και επαχθέστερο Μνημόνιο, για να γυρίσει χρειάζεται συνεργασία.

Ζητάμε να γίνουμε η τρίτη δύναμη που επιβάλλει τη συνεργασία, που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα, για να έρθουν επενδύσεις, να δημιουργηθεί πλούτος, για να στηρίξουμε όσους γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της κρίσης. Ζητώ την εμπιστοσύνη του λαού και θα την τιμήσω.

Μπορώ να διασφαλίσω ότι η χώρα θα έχει μία κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

 

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Πρώτη φορά δεν είναι το τρίτο μνημόνιο. Το πραγματικό δίλημμα είναι το μνημόνιο- αντιμνημόνιο.

Το μνημόνιο σημαίνει καταστροφή, εθνική υποτέλεια. Πουθενά αλλού δεν ιδιωτικοποιήθηκαν τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Διέξοδος είναι το μεγάλο «όχι» στο δημοψήφισμα. Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για την Ελλάδα. Οι μονόδρομοι ανήκουν στους ολοκληρωτισμούς

 

Πάνος Καμμένος

Δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον μου για τα CDs. Κύριε Μεϊμαράκη, είστε υπόδικος. Είπατε ψέματα, δεν φέρατε το χαρτί που σας ζήτησα. Συνεχίζετε την πολιτική Σαμαρά και καλύπτεται το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε με τη Ν.Δ. του Παπασταύρου και της Siemens.

Είστε υπόδικοι, σας παραπέμψανε και δεν έχετε κανένα αθωωτικό χαρτί.

Λέτε ψέματα. Εμείς δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με τη ΝΔ των έξαλλων όπως την καταντήσατε.

Αλλά δεσμεύονται και οι 7 αρχηγοί ότι θα καταργήσουμε την ευθύνη των υπουργών και θα γίνουν όλες οι εξεταστικές;

 

Οι δηλώσεις των αρχηγών κατά την αποχώρηση τους

Θεοδωράκης: Συμπαρίσταμαι στους Έλληνες πολίτες που παρακολούθησαν μία κουβέντα που δεν είχε πολύ ενδιαφέρον. Δεν κρατήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου. Δεν κατάλαβε τις θέσεις μας. Δεν τον βοήθησε να αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Καμμένος: Ο κ. Μεϊμαράκης έχει μετατραπεί σε Γεωργιάδη και Βορίδη. Είμαι ικανοποιημένος από τη συζήτηση, πιστεύω ότι ο κόσμος έβγαλε συμπεράσματα. Θα έπρεπε αντί να κάνουμε συγκεντρώσεις, να κάνουμε διάλογο.

Γεννηματά: Δυστυχώς κανένας πολιτικός αρχηγός δεν δεσμεύτηκε ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρξει κυβέρνηση τετραετίας. Είμαι αποφασισμένη να είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών.

Κουτσούμπας: Αναμενόμενο το αποτέλεσμα του debate, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν. Λείπει η ζωντανή συζήτηση, η αντιπαράθεση. Ο λαός πρέπει να μας κρίνει μέσα από την πράξη, από το παρόν και το παρελθόν. Μεταξύ τους οι υπόλοιποι μπορούν να πείθουν ο ένας τον άλλο. Το ΚΚΕ είναι άλλη, εναλλακτική πρόταση.

Λαφαζάνης: Με τους όρους που διεξάγεται αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση του λαού. Νομίζω ότι όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση, έβγαλαν ως συμπέρασμα ότι έχουμε πέντε κόμματα με μία πολιτική ως πρόγραμμα. Το τρίτο Μνημόνιο. Η μόνη δύναμη που έχει εναλλακτική πρόταση είναι η Λαϊκή Ενότητα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον κ. Κουτσούμπα.

Τσίπρας: Την επόμενη φορά να αλλάξουμε τους κανόνες. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος