Προσφυγικός «κατακλυσμός» στην Ευρώπη

Προσφυγικός «κατακλυσμός» στην Ευρώπη

Ελλάδα/Κόσμος25 Αυγούστου 2015

Σε 21.000 ανέρχονται οι πρόσφυγες που κατέφυγαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας ενώ σε 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζει τον συνολικό μέχρι σήμερα αριθμό των αφίξεων τους από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ.

Μάλιστα, η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την Ελλάδα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προτείνει έκτακτη σύγκληση ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών το 2015 οδήγησε μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη 250.000 εξ αυτών κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες με αποτέλεσμα 2.349 να χάσουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

Μόνο τον περασμένο Ιούλιο ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασε τις 107.500. Αριθμός τριπλάσιος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).

«Ο αριθμός αυτός συνιστά το τρίτο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 70.000 του Ιουνίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από την έδρα του στη Βαρσοβία.

«Κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους ο αριθμός έφτασε τις 340.000 από 123.500 κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2014 γεγονός που δημιούργησε πιέσεις άνευ προηγουμένου στις αρχές ελέγχου των συνόρων σε Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία» αναφέρει η ανακοίνωση της Frontex, ωστόσο, στην Κομισιόν ακόμη αναζητούν πρόθυμους εταίρους μεταξύ των 28 κρατών για την μετεγκατάσταση μερικών χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Αρχικά είχε προταθεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα η μετεγκατάσταση 24.000 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα, όμως μετά τις αντιδράσεις κρατών της βορειοδυτικής και κεντρικής Ευρώπης η οδηγία έλαβε προαιρετικό χαρακτήρα και επαφίεται στη βούληση του κάθε κράτους, χωριστά με την Κομισιόν να ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί σε αυτή τη βάση η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων μέχρι το τέλος του 2015.

Όμως από τις αρχές του μήνα, η Ουγγαρία χτίζει με συρματοπλέγματα τείχος μήκους 175 χλμ. για να αποτρέψει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορά της με τη Σερβία και στην ίδια κατεύθυνση Βρετανία και Γαλλία αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Eurotunnel.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί και το όψιμο ενδιαφέρον της καγκελάριου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το οξυμένο πρόβλημα των αυξανόμενων προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.

«Η υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της χορήγησης ασύλου θα είναι το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά τη διάσωση της Ελλάδας» υποσχέθηκε η Μέρκελ υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι η οικονομική δυσπραγία δεν συνιστά επαρκή λόγο για τη χορήγησή του.

«Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα και η σταθερότητα του ευρώ» δήλωσε σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, εκτιμώντας ότι απαιτείται άμεσα μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Αναφερόμενη στις επιθέσεις που δέχονται πρόσφυγες στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, η Μέρκελ μίλησε για μια «απολύτως μη ικανοποιητική» κατάσταση, ενώ δήλωσε ότι δεν αξίζουν στη χώρα της τα κρούσματα βίας σε χώρους φιλοξενίας των προσφύγων.

«Όποιος έρχεται στη Γερμανία έχει το δικαίωμα να τον μεταχειρίζονται σαν άνθρωπο» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα, η Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη κατάρτισης λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αρχίσει να δέχεται όσους επιθυμούν απλώς μια θέση εργασίας.

«Δεν πρέπει να δημιουργεί κανείς ψεύτικες ελπίδες. Διαφορετικά δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε αρκετά όποιον μας χρειάζεται» σημείωσε προσθέτοντας ότι θα παραστεί στην επικείμενη συνάντηση της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των προσφύγων.

Την ίδια ώρα στη Λέσβο και την Κω αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αφίξεων αλλά και η ταλαιπωρία χιλιάδων προσφύγων που περιμένουν για μέρες τον απόπλου προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ορισμένες φορές χωρίς τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος