«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

Ελλάδα/Κόσμος20 Αυγούστου 2015

Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το ελληνικό πρόγραμμα. Η σχετική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πάρθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Είχε προηγηθεί η έγκριση της ελληνικής συμφωνίας από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολίασε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που θα μετρήσει στο τέλος».

Το νέο μνημονιακό πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία, με το πακέτο να ανέρχεται συνολικά ως τα 86 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση θα είναι 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ΕΜΣ, για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη υποδόση των 16 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση (13 δισ. ευρώ) να προβλέπεται για σήμερα (20 Αυγούστου) και να ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος