«Ξένοι» στο ίδιο κόμμα

«Ξένοι» στο ίδιο κόμμα

Ελλάδα/Κόσμος20 Αυγούστου 2015

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ με τους τόνους ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» να ανεβαίνουν. Η πρόσφατη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν έμεινε αναπάντητη από την κυβερνητική εκπρόσωπο που ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις.

 
Η Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τη συνέντευξη του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.gr, σημειώνει πως «γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και θέτει μία σειρά ερωτήσεων: 

  • Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;

  • Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. 

  • Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων;  

  • Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς; 

Η Ο. Γεροβασίλη καταλήγει θυμίζοντας ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν. Ήθελε, επίσης τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής Πλατφόρμας...» 

Παν. Λαφαζάνης: «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης»

Στη συνέντευξή του στο Real.gr, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε πως οι βουλευτές της «Αριστερής Πλατφόρμας» δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Το ''ΟΧΙ'', το εκφράζει δυνατά η ''Αριστερή Πλατφόρμα'' ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο πρώην υπουργός βάζοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. «Δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το ''πράσινο φως'' στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας», συμπλήρωσε. 

Ο Π. Λαφαζάνης στην ίδια συνέντευξη μιλά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Οι άρον – άρον εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Η διέξοδος για τη χώρα είναι να ακυρωθούν παλιά και νέα μνημόνια και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία».
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, μάλιστα, απαντά με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στις κατηγορίες του Μαξίμου ότι ο ίδιος και ο Σόιμπλε έχουν το Grexit πάνω στο τραπέζι και ότι ο ίδιος και ο Σόιμπλε θέλουν να ανατρέψουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα: «Όλοι όσοι επιχειρούν να συνδέσουν την ''Αριστερή Πλατφόρμα'' με τον Σόιμπλε και τα σχέδια του, μόνο ειρωνικά σχόλια και θυμηδία προκαλούν, ενώ αναδεικνύουν την ένδεια σοβαρών επιχειρημάτων και τα αδιέξοδα τους. Η ''Αριστερή Πλατφόρμα'' έχει τόσο σχέση με τον Σόιμπλε όσο ο ''φάντης με το ρετσινόλαδο''. Αντίθετα, είμαστε οι πιο σφοδροί πολέμιοι της γερμανικής νεοαποικιοκρατίας και της γερμανικής ευρωζώνης της οποίας από τους σκληρότερους εκφραστές είναι ο Β. Σόιμπλε. Αντίθετα, ο Β. Σόιμπλε όπως κατέδειξε με τη στάση σου στο πρόσφατο Eurogroup και με τις μετέπειτα κινήσεις του, έχει επιβεβαιωθεί ως άριστος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, υμνητής της μνημονιακής στροφής της και ως καλός ''στρατολόγος'' της στη γερμανική Βουλή για τη συλλογή ψήφων Γερμανών βουλευτών στο τρίτο μνημόνιο. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση απεδείχθη ότι έχει πολύ χαλαρά αντανακλαστικά απέναντι στις σκληρές συνταγές Σόιμπλε, οι οποίες, σχεδόν, στο σύνολο τους ενσωματώθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο η Αθήνα έκανε δεκτό. Σήμερα όσο ποτέ η διέξοδος στην Ελλάδα περνάει μέσα από την πλήρη και ριζική αντίθεση στις επιλογές του διδύμου Μέρκελ – Σόιμπλε, που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της γερμανικής επικυριαρχίας στην Ευρώπη».  

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος