Μια ανάσα από την Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Μια ανάσα από την Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Ελλάδα/Κόσμος19 Αυγούστου 2015

Υπό γερμανική εκμετάλλευση πρόκειται να περιέλθουν 14 περιφερειακά αεροδρόμια καθώς προχωρά με γοργούς ρυθμούς η συμφωνία παραχώρησης στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel.

Την Τρίτη, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η συμφωνία αφού είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου.

Την απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Πρόκειται επί της ουσίας για υλοποίηση του διαγωνισμού που είχε ολοκληρωθεί προ μηνών.

Η υλοποίηση της αποκρατικοποίησης περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια: της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport - Slentel Ltd, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Εν αναμονή των υπογραφών

Εκπρόσωπος της Fraport δήλωσε στο Reuters ότι «οι συμβάσεις δεν έχουν ακόμα υπογραφεί».
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια απόφαση, η οποία αποτελεί βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με τη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος