Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Θεσμών - Τσακαλώτου – Σταθάκη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Θεσμών - Τσακαλώτου – Σταθάκη

Ελλάδα/Κόσμος31 Ιουλίου 2015

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της πρώτης συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων Θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων.

Oπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των Θεσμών που διήρκησε έξι ώρες, σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης αφορούσε σε θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο:

- αφ' ενός να απομειώνεται το δημόσιο χρέος και

- αφ' ετέρου να κατευθύνονται κεφάλαια και για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους στόχους της επόμενης τριετίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό Οικονομικών, "υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί".

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Θεσμών στη συνέχεια  θα έχουν συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος