Τσίπρας: Οφείλαμε να έχουμε Plan B

Τσίπρας: Οφείλαμε να έχουμε Plan B

Ελλάδα/Κόσμος31 Ιουλίου 2015

"Δεν είχαμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ, αλλά σχέδιο έκτακτης ανάγκης ασφαλώς και είχαμε όπως οφείλαμε. Θα έπρεπε να μας εγκαλείτε αν δεν είχαμε" ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στη Φώφη Γεννηματά, που απηύθυνε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Έκανε λόγο για ερώτηση που συνιστά "πολιτικό αντιπερισπασμό" και κρύβει σκοπιμότητες όσων προσπαθούν να κρύψουν την δική τους ενδοτικότητα έναντι της τρόικας.

 "Παρακολουθώ μια προσπάθεια περίεργη και πρωτοφανή να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, η προσπάθεια της κυβέρνησης επί πέντε μήνες για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι φυσικό να το κάνουν αυτό ορισμένοι καθώς στα δικά τους χρόνια ορισμένοι όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν αλλά έπαιρναν χωρίς αντίρρηση όσα τους έφερναν οι εταίροι και δανειστές" σημείωσε.

Έκανε λόγο για επικίνδυνες απόψεις γιατί καλλιεργούν μια λογική "που θέλει τη χώρα να πηγαίνει σαν πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση, η οποία δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Αν ψάχνετε για σχέδια Grexit, να απευθυνθείτε στους Θεσμούς που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση" συνέχισε ο κ. Τσίπρας. "Γιατί απευθύνεστε σε μας; Έχετε ευρωβουλευτές, να απευθυνθείτε στην Κομισιόν. Δεν έχετε ακούσει για σχέδιο της Κομισιόν 1.000 σελίδων το 2012; Το σχέδιο αυτό επικαιροποιείται συνεχώς και την ύπαρξή του παραδέχτηκε ο κ. Γιούνκερ δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα" ανέφερε παραθέτοντας τη δήλωση Γιούνκερ ότι "η Κομισιόν έχει καταρτίσει σχέδιο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

"Ρωτήστε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που διακινεί ότι το Grexit είναι πάνω στο τραπέζι. Γιατί δεν ρωτάτε εκείνους και ρωτάτε εμάς; Το ίδιο δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και ο ηγέτης της Σλοβενίας. Αφού υπήρχε η απειλή δεν έπρεπε να σχεδιάζουμε τις άμυνές μάς; Όχι μόνο δικαίωμα, υποχρέωση είχαμε να υπάρχει σχέδιο" τόνισε.

"Είναι σαν να περιμένουμε απόβαση και να κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι παραθέτει αμυντικές δυνάμεις" ανέφερε.

"Βεβαίως και αυτονοήτως είχα δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης" τόνισε. "Θεωρείτε πως επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη;".

"Αν θέλετε να ψάξετε για σκάνδαλα όχι στον Βαρουφάκη, ψάξτε στο κόμμα σας" ανέφερε επίσης, σχετικά με την πρόταση της Αντιπολίτευσης για κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Εξεταστική για τα Μνημόνια, θυμίζοντας τις υποθέσεις των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ, της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το PSI που όπως είπε στοίχισε 25 δισ. ευρώ στα Ταμεία, στην υπόθεση με τα δάνεια της Αγροτικής “που κατέστρεψε έναν από τους βασικούς πυλώνες του τραπεζικού συστήματος”, τις μεταβιβάσεις ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ.

“Εκεί να ψάξετε για σκάνδαλα και ευθύνες υπουργών” τόνισε. “Για σκάνδαλα ρωτήστε στις κυβερνήσεις που συμμετείχατε, κάτι παραπάνω θα ξέρουν από μένα” δήλωσε.

 

Επιστρέφοντας στο ζήτημα Βαρουφάκη, δήλωσε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών μπορεί να έκανε λάθη, “αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού, δεν μπορείτε να τον κατηγορήσετε ότι ήταν λαμόγιο”.

“Μπορεί να τον κατηγορείτε πως φοράει τα πουκάμισά του απ' έξω και ότι πάει για διακοπές στην Αίγινα, αλλά δεν έβγαζε τα λεφτά του έξω όπως ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, δεν έκρυβε λίστες στα συρτάρια του, δεν έβγαζε ονόματα συγγενών του από λίστες φορολογουμένων, δεν έβγαζε αφορολόγητα στις τράπεζες της Ελβετίας, όπως στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά” τόνισε.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος