Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ελλάδα/Κόσμος27 Ιουλίου 2015

Αύριο Τρίτη αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τεσσάρων θεσμών για το νέο δανειακό πρόγραμμα. Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων, την Πέμπτη οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι προβάλλουν νέες αξιώσεις για ψήφιση και τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα.

Οι δανειστές επιμένουν να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην ψήφιση νέου (τρίτου) πακέτου προαπαιτουμένων προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη αξιωματούχο που έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις.

Τα μέτρα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσουν εκ νέου τεράστιους τριγμούς, αφού μεταξύ αυτών είναι σημαντικές μειώσεις στο συνταξιοδοτικό και παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, νέα φοροεπιδρομή και μισθολογικές αλλαγές στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού στο Δημόσιο.

Το θέμα των πρόωρων συντάξεων, το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, πιθανότατα θα οδηγήσει εκ νέου σε σημαντικές περικοπές, αφού υπάρχουν πιέσεις για μικρότερη μεταβατική περίοδο και μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες αποχωρήσεις.

Την ίδια ώρα η υποχρεωτική χρηματοδότηση των επικουρικών Ταμείων από ιδίους πόρους ανοίγει το δρόμο για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

«Ναρκοπέδιο» χαρακτηρίζεται και το εργασιακό, καθώς η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναμένεται να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το Ταμείο, ζητώντας άρση όλων των εμποδίων και αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Παράλληλα, για τους απολυμένους θα προκύψει πιθανότατα και μικρότερη αποζημίωση μέσα από την εξίσωση των εργατών με τους υπαλλήλους.

Δεν αποκλείεται να μπουν στην προκρούστεια κλίνη και οι κατώτατοι μισθοί από τις νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τέλος, το Ταμείο θα επιμείνει στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την προκήρυξη απεργιών, υιοθετώντας και το λοκ άουτ από την πλευρά της εργοδοσίας.

Στο Δημόσιο, εκτός από τις μισθολογικές μειώσεις για τους νεοεισερχόμενους, η δομική ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των δημόσιων επιχειρήσεων που θα θέσουν οι δανειστές εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει δια της πλαγίας οδού σε νέο κύμα απολύσεων.

Την ίδια ώρα, τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα για το νέο δάνειο φαίνεται πως ουσιαστικά είχε... προαναγγείλει η Βελκουλέσκου, αφού σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το MEGA, ήδη από το 2009 όταν είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση, είχε υπογράψει μία έκθεση 40 σελίδων για την Ελλάδα, στην οποία φαίνεται ότι είχε «διαγνώσει» το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης και τη μεγάλη αύξηση του χρέους, αλλά και του μεγάλου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος