Στίγκλιτς: Άθλια οικονομικά στο τριετές πρόγραμμα

Στίγκλιτς: Άθλια οικονομικά στο τριετές πρόγραμμα

Ελλάδα/Κόσμος22 Ιουλίου 2015

«Ασυνάρτητο» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα έναντι νέου τριετούς δανείου ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς. Όπως λέει, «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».

Σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».

«Η δική μου ερμηνεία» λέει ο Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη. Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

Ο Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ, χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση γιατί την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις .

 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος