Τι είναι επιτέλους αυτά τα drones;

Τι είναι επιτέλους αυτά τα drones;

ΑΠΟΨΕΙΣ > Επιστήμη και Τεχνολογία20 Ιουλίου 2015

Τελευταία, στο λεξιλόγιό μας μπήκε μια νέα λέξη: τα «drones». Τι είναι τα drones; Drones είναι τα Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) δηλαδή, στα ελληνικά, τα «Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα» (ΜΕΙΟ). Τα drones έχουν τη μορφή μικρών ελικοπτέρων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με μέσα για να κατασκοπεύουν και να κτυπούν στόχους.

Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα τι είναι τα drones, θα πρέπει να σκεφτούμε ένα δίκτυο όπως αυτό του ίντερνετ ή της κινητής τηλεφωνίας στον φυσικό χώρο. Τα drones, που έχουν μέγεθος όσο περίπου ένα κουτί παπουτσιών, ξεκινούν από τη βάση, π.χ. ένα νοσοκομείο, μεταφέροντας φάρμακα, τα οποία πρέπει να φτάσουν το συντομότερο δυνατό, σ' ένα απομακρυσμένο και αποκομμένο κέντρο υγείας, σε μια ορεινή περιοχή, που απέχει 30 χλμ.

Εξοπλισμένα με GPS, θα πετάξουν προς το σημείο επόμενου εφοδιασμού στα 10 χλμ., θα αλλάξουν αυτόματα μπαταρία και θα συνεχίσουν προς τον τελικό προορισμό. Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν φορτία της τάξης των δύο κιλών, ενώ η αυτονομία μεταξύ ανεφοδιασμών βελτιώνεται συνεχώς και πλέον ξεπερνά και τα 20 χλμ. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την πλέον οικονομική και οικολογική πρόταση διακίνησης αγαθών, καθώς το κόστος για τη μεταφορά ενός πακέτου σε απόσταση 10 χλμ. δεν ξεπερνά τα 0,20 ευρώ, με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Υπάρχει σήμερα ένας τεράστιος αριθμός μοντέλων drone. Διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθός τους, το βάρος τους, τους αισθητήρες με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι. 

Αρκετοί από τους κατασκευαστές drones είναι είτε μικρές ιδιωτικές εταιρείες είτε startups, ενώ μεγάλες εταιρείες εστιασμένες στην τεχνολογία και όμιλοι βιομηχανιών επενδύουν στην drone τεχνολογία.

Στην Ελλάδα τα drones τα βλέπουμε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, έχουν πετάξει πάνω από την πρόσφατη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, καταγράφουν από ψηλά δεξιώσεις γάμων σε κτήματα (σε λίγο τα drones θα είναι σαν τα κουφέτα) ενώ πωλούνται, σχεδόν, από όλες τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με έρευνα του BI Intelligence οι μη επανδρωμένες ιπτάμενες μηχανές χρησιμοποιούνται, τώρα, περισσότερο για εμπορικούς σκοπούς, παρά για στρατιωτικούς. Αυτός ήταν ο αρχικός τους προορισμός.

Ταυτόχρονα, μελετάται η μελλοντική χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών για ειρηνικούς σκοπούς, όπως μεταφορά φαρμάκων, βιολογικών υλικών για ιατρικές εξετάσεις και τροφίμων σε και από δύσβατες περιοχές, αξιοποιώντας τις μελέτες και την τεχνολογία η οποία τείνει να καθιερωθεί υπό τον όρο Matternet( επέκταση του Internet) αναφερόμενη στην εφαρμογή αυτόματου τρόπου μετακίνησης υλικών.

Η έρευνα του BI υπογραμμίζει έντονα ότι η παγκόσμια αγορά drones στρέφεται στην γεωργία, στην ενέργεια, στην παροχή υπηρεσιών, στις εξορύξεις, στις κατασκευές, στο real estate, στα ΜΜΕ (τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει η χρήση drones στη δημοσιογραφία διερευνά το CNN) και στην παραγωγή ταινιών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 

Αφού είναι τόσο καλό γιατί δεν μπαίνει γρήγορα στη ζωή μας;

Μία καλή απορία που έχει δεκάδες καλύτερες απαντήσεις και ακόμη περισσότερες ερωτήσεις. Όπως για παράδειγμα: ποιοι θα μπορούν να τα έχουν, που και πως να τα χρησιμοποιούν; 

Κάποιοι πέρσι προσπάθησαν να περάσουν κινητά με ένα drone στις φυλακές της Λάρισας. Σε άλλες φυλακές ανά τον κόσμο έχουν αποτολμήσει αντίστοιχα να περάσουν ναρκωτικά ή ακόμη “καλύτερα” όπλα. Σε ποιο ήρεμη εκδοχή τα drones είναι το νέο όπλο των παπαράτσι στο να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή διασημοτήτων. Πλέον οι ίδιοι δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσουν μαντρότοιχους για μία αποκλειστική φωτογραφία.

Ένα drone εφοδιασμένο με κάμερα μπορεί να κάνει την δουλεία πολύ καλύτερα και από πολύ περισσότερες γωνίες. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι είναι μία περίπτωση σαν την οπλοκατοχή, όπου σε κάποιες χώρες επιτρέπεται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και σε κάποιες άλλες χώρες είναι ελεγχόμενη και επιτρέπεται μόνο σε αυτούς που πρόκειται να την χρησιμοποιήσουν για “καλό σκοπό”.

Tι ισχύει για τις πτήσεις drones στην Ελλάδα;

Το τοπίο είναι θολό φαίνεται όμως ότι σύντομα θα μπουν αυστηροί κανόνες. Πάντως προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που σίγουρα δεν γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες και χειριστές drones.

Καταρχήν οι πιο σημαντικοί περιορισμοί είναι το μέγιστο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone και αυτό είναι τα 121 μέτρα καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε απόσταση 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο. Επιπλέον πρέπει ο χειριστής του drone να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο σε όλη της διάρκεια της πτήσης και να βασίζεται σ’ αυτή για τους απαραίτητους χειρισμούς ελέγχου του.

Απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία, αλλά και συγκεκριμένη οδηγία για πτήση σε απόσταση ασφαλείας 50 μέτρων από ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης.

Τέλος όλες οι πτήσεις πρέπει να είναι ασφαλισμένες για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες προς τρίτους, κάτι προς το παρόν είναι δύσκολο, αφού μάλλον δεν υπάρχει κάποια ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας που να αναλαμβάνει τέτοιου είδους ασφαλίσεις.

Καλό θα ήταν πριν προχωρήσετε στην αγορά drone να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω καθώς και την πιθανότητα η μελλοντική νομοθεσία να περιορίσει το τρόπο που σκεφτόσασταν να το χρησιμοποιήσετε. Αν θα γίνει κάτι το «δεν ήξερα» δεν πρόκειται να σας καλύψει.

 

 

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία