«Καυτή» εβδομάδα - Το δεύτερο πακέτο μέτρων

«Καυτή» εβδομάδα - Το δεύτερο πακέτο μέτρων

Ελλάδα/Κόσμος20 Ιουλίου 2015

Το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενών που έρχεται προς ψήφιση στη βουλή την Τετάρτη φέρνει νέα σκληρά μέτρα.

 

Τι έρχεται προς ψήφιση την Τετάρτη

Αγρότες: καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών, ενώ αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ενοίκια: αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την είσπραξη 360 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

•Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο την άντληση εσόδων 160 εκατ. ευρώ.

•Από 33% σε 35% για ποσά ενοικίων πάνω από 12.000 ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν 200 εκατ. ευρώ.

  ΕΝΦΙΑ: διατήρηση του φόρου για δύο ακόμη χρόνια. Μάλιστα οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες που προωθείται δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015-2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

ΦΠΑ: αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ.

Επίδομα θέρμανσης: πρόταση των δανειστών είναι να καταργηθεί το επίδομα θέρμανσης, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με αυτόν του κίνησης.

Εισφορά αλληλεγγύης: ενσωμάτωση στη φορολογική κλίμακα.

Ληξιπρόθεσμα: αλλαγές έρχονται στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει την τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Επίσης έχουν ζητήσει και έχει συμπεριληφθεί στην ελληνική πρόταση αλλαγή στα επιτόκια που εφαρμόζονται σήμερα, τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: υιοθέτηση νέου Κώδικα με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και της μείωσης του κόστους για νέες δίκες.Το θέμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των δικηγόρων αλλά και των δικαστών, με βασικό θέμα τριβής των επανακαθορισμό των ρυθμίσεων που αφορούν τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Στο σχέδιο του Κώδικα υπάρχουν ρυθμίσεις που ενισχύουν τη θέση των τραπεζών έναντι των υπόλοιπων δικαιούχων αλλά και οφειλετών, αλλάζει δηλαδή η κατάταξη των πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης.

Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), που ορίζει ότι η εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται εκ των έσω (bail in) και προβλέπει μεταξύ άλλων και «κούρεμα καταθέσεων» άνω των 100.000 ευρώ. Η οδηγία αυτή έχει ήδη τεθεί σε ισχύ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και προβλέπει την «εκ των έσω» στήριξη και εξυγίανση των τραπεζών.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος