Νέα εποχή για τις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ

Νέα εποχή για τις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ

Ελλάδα/Κόσμος2 Ιουλίου 2015

Ιστορική μέρα η χθεσινή για την Κούβα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας, έπειτα από ένα... διάλειμμα 54 ετών!

Ο Ομπάμα έκανε λόγο για το άνοιγμα ενός «νέου κεφαλαίου»: «Σήμερα οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα με στόχο να ανοίξουν εκ νέου οι πρεσβείες» στις χώρες μας, δήλωσε από τον κήπο του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα» στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ζήτησε επιπλέον από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι αντίπαλοί του Ρεπουμπλικάνοι, να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιά η οικονομία της κομμουνιστικής νήσου εδώ και δεκαετίες.

«Οι Αμερικανοί και οι Κουβανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά. Πιστεύω ότι είναι καιρός το Κογκρέσο να κάνει το ίδιο. Καλώ το Κογκρέσο να λάβει τα (απαραίτητα) μέτρα με στόχο την άρση του αδιεξόδου που εμποδίζει τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν ή να έχουν εμπορικές συνδιαλλαγές με την Κούβα» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Αβάνα για να «υψώσει με υπερηφάνεια την αμερικανική σημαία και πάλι στην πρεσβεία μας», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο σε επιστολή προς τον Ομπάμα που διαβάστηκε στην τηλεόραση τόνισε: «Έχω την χαρά να απευθυνθώ σε εσάς με μία επιστολή προκειμένου να επιβεβαιώσω ότι η Δημοκρατία της Κούβας αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και να ανοίξουμε τις διπλωματικές μας αποστολές σε Ουάσινγκτον και Αβάνα αντίστοιχα την 20ή Ιουλίου».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος