Λύση στο «και πέντε» ;

Λύση στο «και πέντε» ;

Ελλάδα/Κόσμος30 Ιουνίου 2015

H 30η Ιουνίου της πληρωμής ή (μη)  του ΔΝΤ και των κλειστών τραπεζών βρίσκει Ελλάδα και Ευρώπη σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Ανεπίσημα και στις δύο πλευρές βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο δωδεκάωρο πυρετός διεργασιών, κινήσεων και διαβουλεύσεων για λύση στο «και πέντε».

Οι πιθανότητες απεμπλοκής είναι μοιρασμένες, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι για την όποια προσπάθεια επαναπροσέγγισης, πριν τουλάχιστον από το δημοψήφισμα της Κυριακής, πιστωτές και διαμεσολαβητές θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει η πρώτη κίνηση από την ελληνική πλευρά.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση στόχευσε και το μεταμεσονύχτιο μήνυμα που εστάλη στην Αθήνα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – ένα μήνυμα, που ουσιαστικά φέρεται να υποδεικνύει στην κυβέρνηση δρόμο διεξόδου δια της αποδοχής της πρότασης των πιστωτών με «μία αλλαγή» στο κείμενό τους, με παράλληλο αίτημα για σύγκλιση έκτακτου Eurogroup και με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές εμφανίζονται να προσφέρουν την δέσμευση για έναρξη της συζήτησης περί χρέους από τον επόμενο Οκτώβριο.

Ανεπισήμως, και δια κυβερνητικών στελεχών, η Αθήνα φέρεται να απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι, «η Ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι γράφεται και ό,τι λέγεται, εργάζεται για τη λύση».

Επισήμως, το Μαξίμου δεν πήρε θέση πέραν της «μη επιβεβαίωσης» ότι υφίσταται νέα πρόταση Γιούνκερ. Το Μαξίμου έχει ήδη δηλώσει ανοιχτό σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, αν υπάρξει κάποια νέα πρόταση ενώ και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε πως γίνονται παρασκηνιακές ενέργειες και πως αν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση ζητά ως έσχατο διαπραγματευτικό όπλο ένα «συντριπτικό όχι», όπως είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αλλά ταυτόχρονα διαμηνύει πως η πόρτα της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτή. «Το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοιχτό… Αν υπάρξει μια πρόταση και η λύση δοθεί και στο και πέντε, εμείς είμαστε ανοικτοί και θα τη δεχτούμε. Ζητάμε από τους δανειστές να προσχωρήσουν στη λογική και τον ρεαλισμό», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Το εάν, και με ποια μορφή, μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση σ’ αυτό το προσκλητήριο «ρεαλισμού» είναι πιθανό να φανεί μέσα στο 24ωρο που διανύουμε. Η προθεσμία για την δόση του ΔΝΤ λήγει σήμερα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πληρωθεί.

Η απόφαση για το εάν η μη πληρωμή θα αποτελέσει αφετηρία χρεοκοπίας ή απλά «ληξιπρόθεσμη οφειλή» είναι καθαρά πολιτική και θα φανεί στο επόμενο 24ωρο.

Πολλά μπορεί να συμβούν έως αύριο, πάντοτε όμως παράλληλα με την κορύφωση του φόβου, της πολεμικής ρητορικής και των σκληρών διλημμάτων από την πλευρά των πιστωτών. Οι αντοχές πολιτών και τραπεζών θα κρίνουν εν τέλει που θα κλίνει η ζυγαριά.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος