Εμπλοκή με ΔΝΤ και πιθανή ρήξη στο «παρά πέντε»

Εμπλοκή με ΔΝΤ και πιθανή ρήξη στο «παρά πέντε»

Ελλάδα/Κόσμος24 Ιουνίου 2015

Με νέες νάρκες στο «παρά πέντε» από το ΔΝΤ και με ορατό τον κίνδυνο επιδείνωσης των όρων της συμφωνίας με τους πιστωτές, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται σήμερα σε νέα, ύστατη μάχη στις Βρυξέλλες για τη διάσωση του «έντιμου» - και επώδυνου – συμβιβασμού.

Η «επανάσταση Λαγκάρντ» και η εμπλοκή από πλευράς ΔΝΤ οδήγησε τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι την έκτακτη τετραμερή στις Βρυξέλλες, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, της επικεφαλής του ΔΝΤ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ επέμενε ως αργά χθες σε σκληρότερους όρους στο ελληνικό σχέδιο, αντιδρώντας στις προτάσεις της Αθήνας και χαρακτηρίζοντάς τες «υφεσιακές», προσανατολισμένες στους φόρους προς τις επιχειρήσεις (!!!)  και ελλειμματικές στο σκέλος της περικοπής των δαπανών.

Το Ταμείο φέρεται, μάλιστα, να διαμήνυσε μέσω του Πολ Τόμσεν ότι υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένες και τις πάγιες επιφυλάξεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μια τέτοια κίνηση έρχεται, ωστόσο, σε σύγκρουση με την – επίσης πάγια – θέση της Ανγκελα Μέρκελ που έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Κοινοτικές πηγές, αλλά και διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, υποστήριζαν έως αργά το βράδυ ότι οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών είναι διαχειρίσιμες και μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα δεν έκρυβαν την ανησυχία τους ότι «η συμφωνία γίνεται όλο και χειρότερη». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος