Γ. Σταθάκης: «Η ΠΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ συμφωνία δεδομένων των συνθηκών»

Γ. Σταθάκης: «Η ΠΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ συμφωνία δεδομένων των συνθηκών»

Ελλάδα/Κόσμος24 Ιουνίου 2015

Για ισορροπημένη συμφωνία, που είναι η καλύτερη δυνατή δεδομένων των συνθηκών, έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", επισημαίνοντας, πως κατά την εκτίμησή του, σήμερα θα τελειώσει και πως είναι πολύ μικρές οι λεπτομέρειες των διαφορών, που έχουν μείνει και δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

Όπως είπε, με τη συμφωνία που έρχεται, μειώθηκαν τα υφεσιακά μέτρα επειδή η κύρια προσαρμογή γίνεται με φορολόγηση των πιο ευκατάστατων πολιτών και του κόσμου των επιχειρήσεων, ενώ ανέφερε ότι μειώθηκαν τα πλεονάσματα.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις συντάξεις και τους μισθούς, αναγνώρισε, όμως, ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία και για τα νοικοκυριά των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει πιεστεί πολύ, ωστόσο τόνισε ότι, γι' αυτό τον λόγο λαμβάνονται μέτρα, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων για να ελαφρύνουν την πίεση αυτή.

Οι προτάσεις που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση ήταν απευθείας περικοπή συντάξεων και μισθών και καθολική αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες, με «βάρβαρο τρόπο», όπως είναι το ρεύμα και ευρείας κατανάλωσης αγαθά.

Απέναντι σε αυτή την προσαρμογή - τόνισε - η κυβέρνηση άλλαξε το μείγμα και πρότεινε προσαρμογή κατά 70% με στοχευμένες παρεμβάσεις στα έσοδα και κατά 30% με αύξηση στον ΦΠΑ που επηρεάζει πλατιά στρώματα, αλλά είναι και αυτή στοχευμένη γιατί αποφεύχθηκε η αντίστοιχη σε πολύ βασικά αγαθά.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για διάκρισή του σε δύο μέρη: Το πρώτο που αφορά στο βραχυχρόνιο κομμάτι, δηλαδή στο χρηματοδοτικό κενό για το 2015-18, που αφορά στο χρέος προς ΔΝΤ και ΕΚΤ και το οποίο όπως είπε είναι μέρος της συμφωνίας. Το δεύτερο αφορά στο μακροχρόνιο πρόβλημα πληρωμής χρέους, που αναφέρεται στην περίοδο από το 2022 έως το 2045 και σχετίζεται με πληρωμή στους Ευρωπαίους εταίρους και στον EFSF.

Ο Υπουργός διασαφήνισε ότι, θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μία σαφής μνημόνευση για τον τρόπο επίλυσης του μακροχρονίου.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος