Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι χαμηλές βαθμολογίες «βυθίζουν» τις βάσεις

Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι χαμηλές βαθμολογίες «βυθίζουν» τις βάσεις

Ελλάδα/Κόσμος24 Ιουνίου 2015

Με αρνητικό ρεκόρ κλείνει τον κύκλο του το ισχύον σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς από το 2016 το σύστημα θα αλλάξει. Στις φετινές εξετάσεις, η αποτυχία ήταν μεγάλη –και κυρίως σε Φυσική, Αρχαία και Μαθηματικά– με συνέπεια, εκτός από τη βύθιση των βάσεων εισαγωγής έως και τα επίπεδα του 2008 στην οποία οδηγεί, να τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να δρομολογηθεί διάλογος για αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής πυραμίδας. Ενδεικτικό είναι ότι και φέτος ο ένας στους τρεις υποψηφίους (31,69%) πήρε «εισιτήριο» για τα ΑΕΙ με βαθμό κάτω από τη βάση.

Παράλληλα, αναμένεται –στα τέλη Αυγούστου κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής– να υπάρξουν εισακτέοι με βαθμό κάτω από 4, όπως συνέβη πέρυσι. Το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, το κατώφλι εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια και στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια...

Ειδικότερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των 79.068 υποψηφίων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι μετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για μία θέση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, εντυπωσιακή πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, χωρίς να αποκλείεται η «βουτιά» να ξεπεράσει τα 1.500 μόρια σε σχολές της περιφέρειας, λόγω της μείωσης των μετεγγραφών στο 15% του αριθμού των θέσεων εισακτέων. Οι πολύ κακές επιδόσεις κλονίζουν ακόμη και τα 19.000 μόρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των αριστούχων όλων των κατευθύνσεων, ενώ οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν βαθμολογίες πάνω από 18 ήταν συνολικά 4.010 (ποσοστό 5,07%) έναντι 7.428 (9,48%) πέρυσι. Λόγω της μείωσης των μετεγγραφών, επίσης, θα διευρυνθεί και το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα στις σχολές των αστικών κέντρων και της περιφέρειας με ομοειδές αντικείμενο.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος