Σύνοδος Κορυφής: Βάση για συμφωνία οι προτάσεις της Ελλάδας

Σύνοδος Κορυφής: Βάση για συμφωνία οι προτάσεις της Ελλάδας

Ελλάδα/Κόσμος23 Ιουνίου 2015

Με δηλώσεις που δείχνουν σαφή σημάδια σύγκλισης για την επίτευξη συμφωνίας τα επόμενα 24ωρα ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η Σύνοδος Κορυφής. Θα πραγματοποιηθεί  συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη, προκειμένου η τελική λύση να δοθεί στην τακτική Σύνοδο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη λήξη της Συνόδου, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ εκφράστηκαν θετικά για τις ελληνικές προτάσεις, είπαν όμως ότι σε ορισμένα σημεία χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση.

Στο ίδιο κλίμα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η ελληνική πλευρά έκανε σημαντικά βήματα, αλλά "βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο εκκίνησης" και πρέπει "να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις" ώστε να φθάσουμε σε συμφωνία, η οποία "θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από τα Κοινοβούλια και των άλλων χωρών".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αναπτυξιακό "πακέτο Γιούνκερ" που προβλέπει 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συχνή αναφορά δημοσιογράφων που έκαναν ερωτήσεις, στο θέμα του χρέους και αν πρόκειται να ενταχθεί και αυτό στην τελική συμφωνία. Από τις απαντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, πάντως, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης για τις επόμενες ώρες-ημέρες.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος