Αποχώρησε η Αθήνα από τη διαπραγμάτευση

Αποχώρησε η Αθήνα από τη διαπραγμάτευση

Ελλάδα/Κόσμος15 Ιουνίου 2015

Tο απόγευμα της Κυριακής η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες μετά από μία εξαιρετικά σύντομη συνάντηση, η οποία είχε διάρκεια μόλις 45 λεπτών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προχώρησε σε αυτή την ενέργεια διότι οι δανειστές δεν έδειξαν διάθεση για διαβουλεύσεις, εμμένοντας σε "παράλογες απαιτήσεις".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9% του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6% του ΑΕΠ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε και μεταφορά βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή φορολογίας.

 "Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους και δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς", διαμηνύει το Μαξίμου.

Σε δήλωση του, ο επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου, Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζει ότι οι προτάσεις καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν η κάλυψη του κενού να γίνει με μείωση συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα να προσέλθει εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η Κομισιόν, με ανακοίνωση της, τονίζει ότι "οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς θετικό αποτέλεσμα και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup".

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών, "Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε τη Δημοκρατία"

Αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του:

 "Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα Μνημόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στο ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές ας αναλογιστούν:

Δεν κουβαλάμε μόνο μία βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε". 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος