Τί γίνεται με τις μετρήσεις ποιότητας υδάτων στις παραλίες;

Τί γίνεται με τις μετρήσεις ποιότητας υδάτων στις παραλίες;

Εν Δήμω > Ειδήσεις11 Ιουνίου 2015

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου η ΠΑΚΟΕ προχωρά σε μετρήσεις για την καταλληλότητα όσο και την καθαρότητα των παραλιών. Πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι μετρήσεις;

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Θάνος Ματόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της καθαρότητας και ποιότητας των υδάτων κολύμβησης επισημαίνει πως «κάθε χρόνο στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου δημιουργείτε θέμα με τις μετρήσεις που σπεύδει η ΠΑΚΟΕ να δημοσιοποιήσει πρώτη και δεν επιβεβαιώνει με τακτικές μετρήσεις».

Και εξηγεί: «Η έναρξη της περιόδου μέτρησης από το 2011 ορίζονταν την με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Υδάτων και συνήθως άρχιζε τα τέλη Απριλίου.

Ανάλογα με τα μετεωρολογικά φαινόμενα (βροχές-δυνατοί άνεμοι) μπορεί να ξεκινήσει και αργότερα, φέτος ορίστηκε την 1/6/2015 και έχει διάρκεια 5 μηνών και θα γίνεται κάθε μήνα σε κάθε σημείο λήψης.

Αυτό γίνεται γιατί η επιστημονικά καθιερωμένη μέθοδος μετρήσεων καθαρότητας και ποιότητας των υδάτων κολύμβησης γίνεται υπό ορισμένες συνθήκες, όπως να μην έχει βρέχει τις προηγούμενες ημέρες - να μην έχει δυνατούς ανέμους και κυματισμό κλπ - σε συγκεκριμένη θέση και σημείο».

Σύμφωνα με τον Θ. Ματόπουλου «από πέρυσι δυστυχώς τα σημεία μέτρησης της  καθαρότητας και ποιότητας των υδάτων κολύμβησης που γίνονται υπό την επίβλεψη της  Γενικής Γραμματείας Υδάτων, μειώθηκαν δραματικά (κατά μέσο όρο 70 %)».

Τέλος, παραθέτει στη σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 2 έως και τις 25 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά -σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος.

Το σύνολο σημείων δειγματοληψίας ήταν 151. Κατάλληλες παραλίες κρίθηκαν οι 96 (63,6%) και ακατάλληλες οι 55 (36,4%).

Μεταξύ των ακατάλληλων παραλιών εμφανίζεται σύμφωνα με τη μέτρηση της ΠΑΚΟΕ και η παραλία του Αγίου Κοσμά.

Να σημειώσουμε πως και τα περασμένα χρόνια υπήρξαν ανάλογες μετρήσεις. Η προηγούμενη δημοτική αρχή εγκαίρως προχωρούσε μέσω δημόσιων φορέων σε ελέγχους. Όλες οι μετρήσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους έδειχναν την καταλληλότητα των υδάτων.

Άγνωστο παραμένει αν η νέα δημοτική αρχή θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να ενημερώσει τους λουόμενους.    

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις