«Να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα»

«Να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα»

Εν Δήμω > Ειδήσεις11 Ιουνίου 2015

Η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης επικροτεί τη δημιουργία σταθμών διαχείρισης απορριμμάτων, δημόσιων, ήπιας κλίμακας ανά μικρές ομάδες δήμων, κοντά στην πηγή, με σκοπό την ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση υλικών στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό», σημειώνοντας πως η υλοποίησή τους, «θα είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη».

Η δημοτική παράταξη σε ανακοίνωσή της, μετά τη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να παραχωρήσει 12 στρέμματα στο πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού για την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, σχολιάζει:

«Στο βαθμό που αυτό θα γενικευθεί σε όλη την περιφέρεια, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το σημερινό τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα, ο οποίος είναι και αντπεριβαλλοντικός και αντιοικονομικός και επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια να εκχωρηθεί σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για κερδοσκοπία σε βάρος των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.

Στην περιοχή μας μπορεί ένας τέτοιος σταθμός - και όχι χωματερή όπως κακόβουλα διαδίδουν ορισμένοι - να γίνει στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, σε μια έκταση περίπου 12 στρ. σε σύνολο 6200. Με σύγχρονες προδιαγραφές απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον, θα είναι πλήρως συμβατός με το δημόσιο μητροπολιτικό πάρκο για το οποίο αγωνιζόμαστε.

Αυτό θα βοηθήσει πολύ τους δήμους μας, που σήμερα χρησιμοποιούν σταθμούς μεταφόρτωσης χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και προϋποθέσεις, απειλούνται συνεχώς με πρόστιμα, ο εξοπλισμός που έχουν συνολικά για την αποκομιδή των απορριμμάτων και ο τρόπος που αυτή γίνεται, παρουσιάζουν αρκετά προβληματα και τελικά πληρώνουν πολύ ακριβά για να πηγαίνει στο μεγαλύτερο μέρος του το σκουπίδι για θάψιμο. Η αλλαγή του τρόπου και η μείωση του κόστους διαχείρισής του, θα είναι τελικά πολλαπλά ωφέλιμη, για τους ίδιους τους πολίτες.

Η παράταξή μας ως δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές των όμορων δήμων, είχε αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα για την επίλυση του τόσο σοβαρού αυτού προβλήματος.

Σήμερα που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, που φαίνεται ότι δρομολογείται η λύση, μας προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχουν δήμαρχοι, που ενώ έχουν συμφωνήσει επί της ουσίας, προσπαθούν για λόγους επικοινωνιακούς ή άλλους, να συσκοτίσουν την αλήθεια και να φοβίσουν τον κόσμο».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις